Bombevideoer skremmer USA

Blant materialet CNN har hentet ut av Afghanistan er det instruksjonsvideoer for hvordan man kan lage høyeksplosive bomber av vanlige husholdningsprodukter. - al Qaida er farligere enn vi trodde, sier amerikanske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De skremmende bildene stammer fra de 64 videoene CNN kjøpte i en avsidesliggende afghansk landsby, og skal angivelig stamme fra en al-Qaida-base. Tidligere har CNN offentliggjort bilder av al-Qaidas gassing av hunder, noe amerikanerne har tolket som et tegn på at den ytterliggående organisasjonen har forsøkt å fremstille biologiske masseødeleggelsesvåpen.

Nå skremmer bildene av instruksjonsvideoen amerikanske eksperter.

- Jeg trodde ikke at de hadde denne kapasiteten på dette tidspunktet, sier Tony Villa til CNN. Villa jobber for den amerikanske regjeringen som konsulent i forbindelse med terror-taktikk og bombeproduksjon. Han mener videoen bekrefter myndighetenes frykt for at al Qaidas bombemakere nå er så sofistikerte at de ikke kan avsløres.

Videoen viser hvordan man lager eksplosiver og bomber steg for steg. Tidligere har amerikanerne også funnet skriftlige manualer som beskriver hvordan man skiller ut de nødvendige ingrediensene fra husholdningsprodukter som fås kjøpt i vanlige butikker og apotek.

- Hovedpoenget her er at de kan plukke ut et hvilket som helst mål, et sted eller en by, uten å ta med seg noen ting. De kan komme til stedet, basert på det vi ser her, og lage bomber av vanlige produkter, sier Villa, og frykter at vi står foran en helt ny form for terrorisme.

- Hvis denne informasjonen havner i feil hender vil det åpenbart kunne forårsake stor skade på oss selv, landet vårt, og på våre allierte.

I november fikk CNN tak i al-Qaida-dokumenter som avslørte at organisasjonen forsøkte å bruke egenprodusert TNT i såkalte «skitne bomber», bomber fylt med radioaktivt materiale. Foreløpig har ingen dokumentert at al-Qaida har fått det til, og det finnes heller ingen dokumentasjon blant instruksjonsvideoene på at al-Qaida vet hvordan de skal behanle radioaktivt materiale. Likevel mener amerikanske eksperter at alt materialet de kjenner til danner grunnlag for å frykte at al Qaidas evne til å lage radioaktive bomber og selvmordsbomber er til stede.

- Jeg tror ikke vi kan avskrive noen ting når det gjelder deres kapasiteter og hva de ønsker å oppnå med dette, sier Villa.

SE OPP FOR RØYKEN: instruktøren advarer mot den giftige røyken som stiger opp fra bombeblandingen. Kjemikaliene skal bli til en dødelig bombe.
ENKEL BLANDING: Videoene viser steg for steg hvordan man lager bomber av husholdningsprodukter.