Bombing OK for Kristin

Kristin Krohn Devold mener den norske bombingen i Afghanistan er i samsvar med forutsetningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no ba i formiddag om en kommentar fra statsminister Bondevik og forsvarsminister Krohn Devold etter gårsdagens bombing i Afghanistan.

Taust på toppen

Bondevik vil foreløpig ikke kommentere bombingen i Afghanistan. Ifølge informasjonssjef Øyvind Østang ved Statsministerens Kontor er dette forsvarsministerens bord.

Men fra Kristin Krohn Devold var det taust. Forsvarsdepartementet viste til Forsvarets Overkommando.

- Det er Forsvaret som håndterer informajsonen om det vi kan kalle operasjonell karakter, og det er derfor naturlig at forespørsler om denne saken håndteres av Forsvarets Overkommando, sa underdirektør Kåre Helland-Olsen i departementet.

I ettermiddag valgte Krohn Devold likevel å komme med en uttalelse i forbindelse med at norske flygere har deltatt i et bombetokt for første gang siden annen verdenskrig.

I uttalelsen sier Krohn Devold at det norske nærværet i Afghanistan skal være forebyggende og konfliktdempende.

Hun understreker at flygerne kun skal settes inn mot bakkemål.

"Den operasjonen som ble gjennomført i går, med slipp av to bomber mot bunker, er i samsvar med det som er lagt til grunn for vårt F-16 bidrag til "Enduring Freedom"", heter det i uttalelsen.

Les hele uttalelsen fra forsvarsministeren:

"Utplasseringen av F-16-flyene er et viktig bidrag i kampen mot internasjonal terrorisme, og bidrar samtidig til en stabilisering av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan. De norske F-16-flyene i Afghanistan har tre oppgaver. Det viktigste er at de ved sitt nærvær i luftrommet skal virke forebyggende og konfliktdempende. Det andre er at de skal støtte opp under personell på bakken, og det tredje er at de skal kunne settes inn i bekjempelse av bakkemål. Den operasjonen som ble gjennomført i går, med slipp av to bomber mot bunker, er i samsvar med det som er lagt til grunn for vårt F-16 bidrag til "Enduring Freedom".