Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bombingen er helt nødvendig

Dagbladets ferske meningsmåling viser at stadig flere nordmenn er imot bombingen av Afghanistan. Men utenriksminister Jan Petersen sier at bombingen er helt nødvendig for å få ram på Osama bin Laden og hans nettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønner at folk er urolige, men de militære operasjonene er nødvendige og er et av flere absolutte vilkår for å bekjempe terrorismen, sier Petersen, som ber folket være tålmodige til vi ser resultatene av bombingen.

Folket delt

Men motstanden mot bombingen øker. 39 prosent støtter bombingen, 40 prosent gjør det ikke. 21 prosent er usikre.

Det viser en fersk meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet.

En tilsvarende måling gjort for Aftenposten for to uker siden viste at 47 prosent mente det var riktig «å sette i gang militære aksjoner mot mål i Afghanistan». 34 prosent var mot.

I MMI/Dagbladets måling tror 50 prosent at bombingen vil ha liten eller ingen betydning i kampen mot terrorisme.

Utenriksministeren har full tillit til at USA bedømmer situasjonen riktig.

- Etter terroranslaget mot USA fryktet mange blind gjengjeldelse fra USA. Det har ikke skjedd - tvert imot. Det er også grunn til å minne om at bombingen av Kosovo i sin tid ble møtt med stor skepsis, før resultatene viste seg, sier utenriksministeren.

Bekymret

- Men det sterkt økende tallet på sivile ofre er vel bekymringsfullt?

- Det er god grunn til å være bekymret over den humanitære situasjonen i Afghanistan og over sivilbefolkningens lidelser. Men det er også all grunn til å huske på at den ikke har oppstått nå, men er skapt av Taliban-styret.

- Men det er vel ingen tvil om at bombingen øker sivilbefolkningens lidelser?

- Nei. Og derfor har vi også nettopp gitt 200 millioner kroner i humanitær støtte til sivilbefolkningen, sier Jan Petersen.

I motsetning til utenriksministeren er SVs leder Kristin Halvorsen sterkt kritisk til bombingen. Hun sier at Dagbladets måling er oppsiktsvekkende og et veldig tydelig signal til regjeringen om at halvparten av befolkningen ønsker norske politiske initiativ for å få til en bombestans.

- Bruk FN

- En stans kan føre til at humanitær hjelp til de sivile når fram, og til at FN kan bidra til en politisk løsning, sier hun.

Og oppfordrer regjeringen til å bruke den unike muligheten vi har med plass i FNs sikkerhetsråd til å ta å ta initiativ og til å bli hørt - slik at krigshandlingene kan opphøre.

- Dersom bombingen fortsetter frykter jeg en situasjon hvor det brede internasjonale samholdet mot terrorisme sprekker. Det kan også føre til økt rekruttering av nye terrorister og mer ustabilitet i området, sier Halvorsen.

Sårbare

SV-lederen mener at situasjonen nå viser at det er nødvendig med en helt ny norsk sikkerhetspolitisk debatt, fordi vårt nåværende forsvar og forsvarspolitikk ikke er innrettet mot de faktiske fiender i vår tid.

<B>- VÆR TÅLMODIGE:</B> Utenriksminister Jan Petersen sier han forstår at nordmenn er urolige, men ber folk være tålmodige til vi ser resultatet av bombingen. Her er Petersen fotografert i forbindlese med regjeringsforhandlingene.
Hele Norges coronakart