«Bombingen er human»

Amerikanske og britiske styrker har erobret to byer i Sør-Irak. Massive luftangrep skal knekke Bagdads forsvarere. USA mener bombingen er human.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Invasjonsstyrken som har rykket inn i Irak fra Kuwait, tok fredag kontroll over byene Safwan og Umm Qasr. Den siste er en viktig havneby.

- Umm Qasr er overrent av USAs marinestyrker og befinner seg nå på koalisjonens hender, opplyste den britiske admiralen Michael Boyce.

Han framholdt at mange irakiske soldater har overgitt seg, men ville ikke si hvor mange.

Umm Qasr er Iraks eneste dypvannshavn og blir viktig når det skal bringes inn militært materiell og hjelpesendinger til sivilbefolkningen.

Byen falt etter massiv beskytning.

Spor skremmer

Safwan ligger 20 kilometer fra Umm Qasr. Angriperne møtte lite motstand da de rykket inn der.

Iraks forsvarsminister Sultan Hashim Ahmed opplyste i kveld at Basra og Nassiryah også er under angrep.

Basra har rundt to millioner innbyggere, de aller fleste shiamuslimer. Angriperne blir trolig hilst velkomne av mange i Basra, men det knytter seg stor spenning til hvilken motstand regjeringsstyrkene vil mønstre.

Da hæren ble jaget fra Basra i 1991, tok shiamuslimer blodig hevn over medlemmer av regjeringspartiet Baath. USA og Storbritannia har gjort det klart at man vil hindre en gjentakelse av massakren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer