- Bombingen var en humanitær aksjon

Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon sier at bombeangrepet mot Bagdad var en humanitær aksjon. Statsminister Tony Blair truer Irak med flere bombeaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette handler om beskyttelsen av folk på bakken i Irak, en humanitær aksjon, sa Hoon. Han påpeker også at det britiske luftforsvaret har rett til å forsvare seg dersom det kommer under angrep fra det irakiske luftforsvaret.

Statsminister Tony Blair sier at raidet i går var en begrenset operasjon som hadde som eneste formål å forsvare flygerne som patruljerer flyforbudssonen. Slike operasjoner ville ikke vært nødvendig dersom Saddam sluttet å angripe oss, sier Blair.

- Men så lenge han gjør det vil jeg fortsette å ta de skritt som er nødvendig for å beskytte våre styrker, og forhindre at Saddam igjen forårsaker ødeleggelser, lidelse og død.

Utenriksminister Robin Cook sier imidlertid at bombeangrepet kommer som en følge av undertrykkingen av shiamuslimer i det sørlige Irak.

- I den sørlige flyforbudssonen har vi ikke vært i stand til å forhindre at Saddam undertrykker den shiamuslimske befolkningen i sumpområdet. Men vi har vært i stand til å stanse ham fra å øke blodsutgytelsene ved å bombe, sier Cook.

- Vi kan ikke be britiske soldater om å patruljere flyforbudssonen og ikke handle når vi ser at Saddam Hussein er forberedt på å skyte dem ned. Det er grunnen til at vi aksjonerte fredag, la Cook til.

(NTB)