Bommeringen

Det eneste som kreves for å bli medlem i Grønland og Gamlebyen byttering, er at du kan tilby noe til andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Gjør-det-selv», sto det på pakken da Ingeborg Vardøen skulle koble sin nye datamaskin til Internett. Men da hun noen timer seinere sto med et modem, en bærbar PC og tre ledningsstumper hun ikke visste hvor skulle, trengte hun hjelp. Ingeborg kontaktet Tone Rekdal, som hun aldri har truffet før, og fikk hjelp gratis.

«Bytt»

- Etter at jeg meldte meg inn i bytteringen, har jeg sydd gardiner et par ganger for andre og har tjent noen «bytt» på det, så da jeg ikke klarte å få datamaskinen på nettet, var det naturlig å prøve å få hjelp i bytteringen, forklarer Ingeborg.

Det var for to år siden at Gunnar Høgden i frivillighetssentralen i Grønland og Gamlebyen, med støtte fra eieren bydel Gamle Oslo, opprettet bytteringen.

Alle kan bidra

- De aller fleste har noe å bidra med overfor andre, selv om man ikke skulle ha mye penger. Man trenger ikke engang bo i bydelen for å være med, sier koordinator og banksjef for bytteringen Gunnar Høgden. Men i Høgdens bank er det ikke kroner som er fylt i hvelvet, bare den lokale valutaen «bytt».

- Hvor mye skal vi si at dette koster, da. 50 «bytt»? Spør Hjørdis Johnsen med kulepennen på bytteringens sjekkhefte.

- Nei, det får holde med 30, sier Synnøve Kristiansen, som har bakt rosinboller til Hjørdis.

Dermed er handelen gjort, og Synnøve får en gul sjekk i bytte mot nybakte boller.

Stor fantasi

Blant de 200 medlemmene i Grønland og Gamlebyen byttering er fantasien stor. Her tilbys alt fra fjernhealing og latterkurs til matlaging, maling og språkkurs. Abdel Kader fra Algerie tilbyr treningshjelp til MS-syke Merete Jenssen.

Det er nesten to år siden de to møttes gjennom bytteringen, og nå er de blitt gode venner som drar nytte av hverandres egenskaper. Merete får hjelp til opptrening, mens Kader får hjelp til å lære norsk.

Og bytteringens gründer Gunnar Høgden holder seg alltid fin på håret.

- Jeg klipper meg bare i bytteringen, og det er ingen som har ledd av meg ennå. Det er ingen som har pekt på meg og ropt at der er han som klipper seg i bytteringen, ler Gunnar Høgden.

Til gjengjeld tilbyr han den kompliserte tjenesten «sammenskruing av IKEA-møbler».