Bommet grovt, men får ros for kreftforskning likevel

Forskere i Bergen la hodet på blokka - og fant gode nyheter.

FEIL SVAR I URENE GLASS: Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen trekker tilbake resultatene av egen kreftforskning fordi glassene hadde vært forurenset med kreftceller. ILLUSTRASJONSFOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN.
FEIL SVAR I URENE GLASS: Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen trekker tilbake resultatene av egen kreftforskning fordi glassene hadde vært forurenset med kreftceller. ILLUSTRASJONSFOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Kreftforskerne ved Universitetet i Bergen oppdaget at de hadde tatt alvorlig feil og la seg flate. Professor Rolf Bjerkvig og forskerne ved Institutt for biomedisin tok den tunge veien tilbake til forskningskanalen Cancer Research for å fortelle at den ferske rapporten deres ikke var riktig likevel.

Denne uka ble «bommerten» plukket opp av det prestisjetunge tidsskriftet Science. Likevel er ikke professor Bjerkvig og hans kolleger blitt hengt som syndebukker.

- Negative funn viktigst - Tvert i mot, vi har fått positive tilbakemeldinger fra forskere over hele verden - også kolleger i Oslo - for at vi var raskt ute med de nye funnene. Det er slik forskning skal være for at verden kommer videre. Den gamle læresetningen om at negative funn kan være viktigere enn positive funn stemmer, sier professor Rolf Bjerkvig til Dagbladet.

Forskerne i Bergen fant ut at stamceller omdannet seg til kreftceller.

Håpet er at stamcellene kan danne friskt vev og erstatte skadet vev for parkinson, benskjørhet, hjerteinfarkt og andre diagnoser. Dermed kom det dårlig nytt fra Bergen - så dårlige at forskerne fikk hjelp  fra Gades institutt med å sjekke cellene med en rettsmedisinsk metode, såkalt DNA fingerprinting.

Spania først Og DNA-analysene viste at resultatene langtfra var så negative. Tross ekstrem reinslighet, var det forurensning i prøveglassene som hadde ført til feilresultater.

- Det var først spanske forskere som kom med disse negative funnene i 2005. Noen tyske forskere i Munchen og vi kom tikl det samme da vi startet tilsvarende prosjekter i 2008. Slik er grunnforskning, mange følger etter når ett nytt resultat har kommet fram, som det fra Spania i 2005, sier Bjerkevig.

Over på DNA-sjekk Han tror DNA-analyser vil tvinge seg fram i mye kreftforskning framover. Mellom 18 og 36 prosent av alle forskningsresultater de siste årene kan være feil på grunn av «forurensing».

Professor Rolf Bjerkvig understreker at de «feilaktige» forskningsresultatene ikke rammer de kliniske undersøkelsene av kreftpasienter.