Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bommet stygt

Forsker Gunhild Alvik Nyborg hevder spredningen av coronasituasjonen i Norge er ute av kontroll og tar til orde for full isolasjon. Flere eksperter reagerer sterkt på påstandene.

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

Det var under Debatten på NRK at Nyborg kom med sine påstander. Hun mener ansvarlige myndigheter ikke gjør nok for å stanse spredningen av coronaviruset, og hun frykter at vi kan se tall på syke og døde på linje med det som skjer i Italia.

– Dette er krig. Det er som å si at tyskerne er på vei, men at det ikke er så farlig for de kommer sikkert ikke til å gjøre så mye skade. Vi må gjøre noe med dagens strategi. Vi har mistet kontrollen, nå haster det, vi må våkne og vi er nødt til å brette opp ermene og slåss, sier Nyborg intervjuet med Fredrik Solvang på NRK.

Hun har doktorgrad i farmako-epidemiologi - såkalt legemiddelepidemiologi (se forklaring her). I doktorgraden skrev hun om legemiddelbruk hos hjemmeboende eldre og sykehjemsbeboere. Nyborg mener at alvoret om spredningen og konsekvensene av coronaviruset ikke har gått opp for norske myndigheter og folk flest.

– Viruset sprer seg mye raskere enn vi hadde tenkt. Vi har ingen kontroll, det er ingenting som tilsier at kurven vil flate ut, sier Nyborg.

- Bommet stygt

- Nei, Fredrik Solvang, her var det dårlig fordeling av taletid. Dermed ble en rekke stridspunkter hengende i lufta, skriver overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet på Twitter.

KARANTENE: I California har 7 millioner mennesker blitt bedt om å holde seg på ett sted. Nå kommer selveste «Governator» med sine karantenetips. Video: CNN / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

- I kveld bommet Debatten stygt. De lot en amatør få fritt spillerom med feil empiri, uforståelige resonnementer og mye følelser. Jeg tror knapt noen smittevernekspert i verden er enig med doktor Nyborg, skriver biologiprofessor Kristian Gundersen på Twitter.

KRITISERER: Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KRITISERER: Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er svært glad for at Gunhild Alvik Nyborg ikke leder norske helsemyndigheter. Og jeg er like glad for å leve i et land der hun kommer til orde. Men noen ekspert er hun langtfra. Takk for Preben Aavitslands ro, skriver lege og professor Pål Gulbrandsen på Twitter.

Frykter mange døde

Nyborg mener enda mer drastiske tiltak må til for å stanse spredningen av viruset for å unngå at mer enn 20.000 mennesker vil dø. Hun frykter mange flere døde.

KRITISERER: Biologiprofessor Kristian Gundersen
KRITISERER: Biologiprofessor Kristian Gundersen Vis mer

– Vi må sette en full karantene på alle som ikke har kritiske ting å gjøre i samfunnet. Sosial isolasjon er veldig effektivt. Vi må treffe så få mennesker som mulig, sier hun.

Nyborg mener at det er et paradoks at skoler og barnehager er stengt og folk blir anbefalt hjemmekontor, mens det er fritt fram for å dra på Ikea.

– Man blir jo like mye smittet der som på jobb, sier hun.

Hun mener full isolasjon av norske borgere i 14 dager vil stoppe viruset, og viser til det som har skjedd i Kina.

Hun legger til at nordmenn bør begynne å bruke munnbind for å beskytte seg og viser til en kinesisk studie som antyder at viruset til en viss grad kan smitte gjennom luft, og ikke kun via dråper.

Aavitsland reagerer på Nyborgs uttalelser og mener at spredningen i Norge ikke er ute av kontroll, og viser til alle de importerte tilfellene fra folk som har kommet hjem fra skiferie i Italia og Østerrike.

Feil om Kina

Han mener også at Nyborg tar feil når hun sier at Kina har klart å stoppe spredningen av koronaviruset.

– Vi har ikke en strategi for å stenge ned landet og forsøke å stoppe spredningen totalt, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

Han mener at det ikke er mulig å stoppe viruset fullstendig uten å lukke ned samfunnet i opp mot to år.

– Vi må la epidemien gå langsomt, slik at helsevesenet rekker å holde tritt med utviklingen, sier Aavitsland, som erkjenner at koronaviruset er farlig og at det blir mange sykdomstilfeller og innleggelser.

– Det vil bli dødsfall, sier han.

Myndighetene slår tilbake

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier i en kommentar at Norge satser alt på å redde så mange som mulig. Han mener Norge er et av de landene i verden som gjør mest for å stanse spredningen av coronaviruset, blant annet gjennom omfattende testing og mobiliseringen av befolkningen.

Han mener det er urealistisk at Norge kan leve som en isolert øy. Han viser også til at andre forskere har en helt annen tilnærming til coronaproblemet enn Nyborg.

PÅ DIREKTEN: Mange må tilbringe dagene hjemme i disse tider, men TV-sendingene må rulle som normalt. Da kan det oppstå morsomme situasjoner, og det fikk NRKs økonomiekspert Cecilie Langum Becker smertelig erfare. Video: NRK og Cecilie Langum Becker Vis mer
Hele Norges coronakart