Lysbakken advarer barnefamiliene mot kostnadssmell

- Bompartiene er høyrepartier

Å stemme bompartiet fram til valgseier kan koste barnefamiliene dyrt, advarer SV-leder Audun Lysbakken.

USOSIAL POLITIKK: SV-leder Audun Lysbakken advarer mot den politiske kometen Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) og sier at folk vil få en mer usosial politikk med FNB-innflytelse. Video og reporter: Mats Rønning Vis mer

- Det blir tydeligere og tydeligere at bompengepartiet er et høyreparti. Folk må være klar over hva slags helhet de får. Det blir en mer usosial politikk, sier Lysbakken til Dagbladet.

I Stortinget i morgen stemmer selv Frp for tre nye bomprosjekter som til sammen vil stå for innkreving av mer enn 15 milliarder kroner i bompenger. Flere steder i landet er det sterk folkelig motstand mot lokale bompakker, og Folkeaksjonen nei til bompenger og tilsvarende lister fosser fram i en lang rekke norske byer.

- Barnefamiliene blir ofte skjøvet fram i bompengedebatten, men det er samtidig dem som vil miste gratis aktivitetsskole i Oslo hvis høyresidens politikk går igjennom. Det vil bety tap av veldig mye mer penger enn det bompengene utgjør, sier SV-lederen.

- Bomregningen for stor

På spørsmål om det er et bompengeopprør eller et klimaopprør der ute, svarer Lysbakken som følger:

- Det er jo begge deler. Jeg har respekt for dem som protesterer mot bompenger. Jeg mener til og med at bomregningen totalt sett i Norge er blitt for stor. Vi har stemt imot mye av den uvettige motorveiutbyggingen som nå foregår.

Trass i at han deler bompengemotstanderne syn på at det er blitt for mye bompenger, er SV-lederen likevel krystallklar på at han vil «forsvare bomringene som er nødvendige av miljøhensyn».

- Både for å ta klimakrisen på alvor, for å hindre kø og kaos i byene våre og for å sikre ren luft til alle. Vi kan ikke skru klokken tilbake til byer som skal baseres på uhemmet bilkjøring.

- Blokkuavhengig

Listetopp Bjørn Revil i Folkeaksjonen nei til bompenger i Oslo oppfordrer Lysbakken til å lese FNBs partiprogram. Der står følgende:

BOMTOPP: Bjørn Revil i FNB sier partiet vil kjempe for gratis AKS og kaller seg selv blokkuavhengig.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BOMTOPP: Bjørn Revil i FNB sier partiet vil kjempe for gratis AKS og kaller seg selv blokkuavhengig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

«Dersom det viser seg å være økonomisk bærekraftig for kommunen ønsker vi å få på plass et tilbud om gratis skolemat og aktivitetsskole.»

- Vi har dette som en sak vi ønsker å få gjennomført av sosialpolitiske grunner. Det er urimelig å sette gratis AKS opp mot bompenger. Det er dessuten veldig mange flere enn barnefamiliene som blir rammet av bompenger. Eldre for eksempel, som ofte er helt avhengige av bilen, sier Revil.

Han avviser at FNB er et høyreparti, slik Lysbakken sier. Selv om partiet blant annet går imot eiendomsskatt på private boliger.

- Vi er et blokkuavhengig parti, men vi er jo ikke særlig happy med det sittende byrådet. Samtidig er det Ap og partiene på venstresiden som har sagt at de ikke vil samarbeide med oss, ikke omvendt, sier Revil.

- Effektivisering

Revil i FNB sier pengene til å finansiere gratis AKS og andre velferdsoppgaver - uten eiendomsskatt og bompenger - skal hentes fra effektivisering av kommunens drift og skarpe prioriteringer, ikke minst innenfor samferdselssektoren.

Partiet vil kutte i satsingen på sykkelveier, legge ned prosjektet Bilfritt byliv og ber om at den statlige andelen økes når det gjelder finansiering av Oslopakke 3.

- Vi har verken mer eller mindre penger enn SV å sjonglere med. Men vi mener det er mye å hente på å drive kommunen mer effektivt og sørge for bedre kostnadskontroll, sier han.

Tror på H

SV-leder Audun Lysbakken sier FNB fort vil ende opp med å akseptere krav fra Høyre og Frp på andre områder, dersom partiet får gjennomslag for sitt primære ønske om å fjerne bomstasjoner.

- Bompengepartienes vei til makten går gjennom høyresiden, som har sagt at de vil kutte ut gratis AKS i Oslo, sier han og viser til en artikkel i Aftenposten, der det framgår at flere tusen foreldre kan få en ekstraregning på 22 000 kroner i året dersom Høyre vinner tilbake makten i Oslo.

På spørsmål om hvilken side han tror partiet vil samarbeide med ved en valgseier, svarer han som følger:

- Helt åpenbart høyresiden. Vi ser at Høyre og Frp åpner for et slikt samarbeid. Det betyr at Høyre ser ut til å være villig til å gå bort fra det som er en moderne bypolitikk, mens bompengepartiene på den andre siden må akseptere usosial høyrepolitikk. Det blir en veldig dårlig kombinasjon.

Bergen: Et dilemma

Også i Bergen kan FNB komme til å avgjøre hvem som får byrådslederen etter valget. Og slik svarte partiets toppkandidat Trym Aafløy da Bergens Tidende spurte ham hva han mener om gratis skolefritidsordning:

- Jeg tror noen flere kan få det gratis, men ikke alle. Bare å gi førsteklassingene gratis SFO koster 50 millioner kroner. Dette må kommunen ta fra et annet område, og det er et dilemma. Om det skal gjennomføres en reform, må det følge med penger fra staten.

SV-leder Audun Lysbakken, som selv er fra Bergen, mener bomopprøret må ses i sammenheng med andre innstramminger som han mener har gått utover lommeboka til folk flest.

- Protesten burde primært ha dreid seg om andre ting enn bompenger. For det er skattepolitikken og den usosiale politikken overfor folk med dårlig råd som virkelig er dramatisk for ulikheten i Norge.

- Er du overrasket over at bompenger er blitt en så sentral del av valgkampen?

- Jeg er ikke overrasket over det, for når du har et parti ved makten som først lover å kutte bompengene og som siden setter en hemningsløs rekord i rådyr veibygging at bompengene selvsagt også slår alle rekorder, så blir det frustrasjon, sier han.