Bompengemannen

Navn: Dag Jostein Fjærvoll Alder: 52 år Yrke: Samferdselsminister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han overlot krigen i Kosovo til en dame, og tok opp krigen i sitt nye departement. Som samferdselsminister kjemper den 52 år gamle rektoren fra Melbu skole i Stokmarknes, Dag Jostein Fjærvoll, på to fronter. Den ene foregår i lufta, rettere sagt i telenettet mellom Sverige og Norge, der han kjemper for Hermansen og norske interesser. Den andre krigen er mot bilister og for jernbane og veier.

Uansett om vi synes bompenger er en fin ting eller ikke, vil vår nye samferdselsminister vil gå inn i historien som «Bompengemannen». Akkurat som hans forgjenger, Odd Einar Dørum, vil bli husket som dugnadsministeren - mannen som mente veier skulle bygges på spleiselag - vil Dag Bompenge Fjærvoll bli husket som mannen som satte dugnadsånden ut i livet: som bilistene-får-betale-veiene-sine-sjøl-politikeren. I løpet av sin korte tid i Samferdselsdepartementet har han rukket å irritere på seg en hel nasjon av firhjulinger. Ikke dem på to. Denne mannen kjemper nemlig for syklene og fotgjengernes sak. Fjærvoll vil sette opp 70 nye bomstasjoner i Norge. Han vil innføre rushavgift inn og ut av de store byene, piggdekkavgift og ha private bompengefinansierte veier.

- Alle bilister må finne seg i å betale for de enorme kostnadene bilene og trafikken påfører samfunnet, miljøet og omverdenen. Jeg ser intet galt i at penger fra bil brukes til bedring av kollektivtilbudet, har Fjærvoll tidligere sagt til Dagbladet.

Farten skal også ned, hvis Fjærvoll får det som han vil. For å få bukt med alle trafikkulykkene, vil han nå gå grundig gjennom kjøreopplæringen og gi nordmenn de laveste fartsgrensene i Europa. Selv har han kjørt rett inn i en fjellvegg etter et valgmøte i Ballangen i 1981. Resultatet var en jernskinne mellom hofta og kneet.

Fjærvolls handlingsvilje stopper ikke med dette. Som avholdsmann vil han også gjøre noe med fyllekjøringen. Han har foreslått å senke promillegrensa fra 0,5 til 0,2 promille. Kanskje vil hans evne til å holde seg edru i enhver sammenheng hjelpe han når han skal håndtere det såkalte Konvergensutvalgets forslag til ny lovgivning på Internett og i etermediene.

Svenskekrig om telemarkedet er noe Fjærvoll vil komme til å måtte bruke ferien sin på. Han kjemper for norske interesser blant annet mot sin egen svenske kollega Björn Rosengren. Björn Rosengren skulle møtt Fjærvoll på samferdselsmøte på Island som pågår i disse dager. Fjærvoll ville skvære opp med svenskene, men Rosengren reiste på ferie.