Protestbevegelse girer opp:

Bompengeparti vil på Stortinget

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger håper å mønøvrere seg på vippen i storbyene til høsten. Deretter vil de inn på Stortinget.

STARTPUKTET: Frode Myrhol tok initiativ til Folkeaksjonen nei til mer bompenger og ble valgt inn som gruppeleder for seg selv om to andre i Stavanger bystyre for fire år siden. Nå har protestbevegelsen vokst til et politisk parti i støpeskjeen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
STARTPUKTET: Frode Myrhol tok initiativ til Folkeaksjonen nei til mer bompenger og ble valgt inn som gruppeleder for seg selv om to andre i Stavanger bystyre for fire år siden. Nå har protestbevegelsen vokst til et politisk parti i støpeskjeen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Eksepsjonelt og umulig å ignorere, skrev politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende etter sjokkmålingen som nylig viste at 17 prosent av bergenserne sier de vil stemme på bompengelista ved høstens lokalvalg.

- Det er slik demokratiet skal fungere når folk opplever at de etablerte partiene ikke lytter, sier Bjørn Revil. Han er førstekandidat i Oslo for det ferske protestpartiet. Og når hovedstaden får 73 bomstasjoner 1. juni, ser Revil ikke bort fra at det kan bli vind i seilene også i Oslo.

Her stiller bompengepartiet

* Oslo

* Bergen

* Stavanger

* Sandnes

* Skien

* Porsgrun

* Askøy

* Sola

* Klepp

* Alver

* Øygarden

Fylker:

* Rogaland

* Vestland

* Vestfold og Telemark

* Viken

- Når folk finner ut hvor mye dyrere det blir å kjøre bil, vil de begynne å lete etter alternativer, mener han.

Vil på vippen

Ved høstens lokalvalg stiller Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) liste i elleve byer og fire fylker. Håpet er å komme på vippen og på den måten sikre innflytelse for det som de selv omtaler som en kompromissløs linje mot bompengefinansiert utbygging av infrastruktur.

Men ambisjonene stopper ikke der.

- Vi skal bli riksdekkende og stille lister ved stortingsvalget i 2021, fastslår partistifter og Stavanger-leder Frode Myrhol til Dagbladet.

Han har regnet ut at de elleve kommunene og fire fylkene som FNB stiller til valg på i september, dekker 3,4 millioner innbyggere.

- På mange måter er vi riksdekkende allerede. Men etablering på nasjonalt nivå med landsmøte og landsdekkende organer gjenstår, sier han.

Flere områder

Myrhol sier han er naturlig kandidat til å bli partleder når FNB blir riksdekkende. Han avviser at bompengelistene stiller til høstens lokalvalg som et ensaksparti.

- Det er litt respektløst og egentlig usaklig å omtale oss som et ensaksparti. I Stavanger har vi jobbet kontinuerlig med partiprogrammet siden januar, og vi kommer til å legge fram et langt bedre og bredere program enn da vi ble valgt inn i bystyret for fire år siden, hevder Myrhol.

- Vi jobber med partiprogrammet og vi vil legge fram politikk på flere områder, sier Oslo-listas førstekandidat Revil.

Jakter i Frp-land

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger insisterer på å være blokkuavhengige.

-Blokkdelingen er en hemsko for politikken. Det kan komme gode forslag fra høyresida i Stavanger og da vil venstresida nesten alltid stemme mot. Det kan komme gode forslag fra venstresida, og da stemmer høyresida mot nærmest på autopilot, sier Myrhol.

Likevel legger han ikke skjul på at det er blant Fremskrittspartiets velgermasse FNB ser det største potensialet til å kapre stemmer.

- For fire år siden kapret vi velgere fra Høyre, Ap og Frp. Grunntanken var å gi et alternativ til velgere som er motstandere av bompenger, men som ikke ønsker å stemme på Frp. Strategien har vært å legge oss på ei linje der vi ikke støter fra oss for mange.

- Og ved 2019-valget?

- Mange som stemte på Frp sist er veldig misfornøyde. Jeg skjønner at det er mange frusterte Frp-velgere som kommer til oss. Det har jeg ikke noe problemer med, selv om vi ikke er enige med Frp i ett og alt, sier Myrhol.

Fremskrittspartiets ledelse ønsker ikke å kommentere utfordringen fra Folkeaksjonen Nei til mer bompenger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer