Valg 2019

Bompengepartiet møter seg selv i retten

Nå skal Oslo byfogdembete avgjøre om Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo har lov til å bruke partinavnet og logoen.

PARTI-KRANGEL: «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger» krangler med «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo». På selve valgdagen møtes partiet i retten i Oslo byfogdembete. Bildet er fra en demonstrasjon i Oslo den 1. juni i år.. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
PARTI-KRANGEL: «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger» krangler med «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo». På selve valgdagen møtes partiet i retten i Oslo byfogdembete. Bildet er fra en demonstrasjon i Oslo den 1. juni i år.. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Mens velgerne er på vei til stemmelokalene for å stemme, kjemper protestpartiet «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger» en kamp i retten.

«Folkeaksjonen Nei til mer bompenger», har i en begjæring om midlertidig forføyning bedt Oslo byfogdembete pålegge «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo», om straks å skifte navn.

I begjæringen som Oslo byfogdembete skal behandle, krever advokat John Christian Elden, på vegne av «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger», at «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo» straks pålegges å skifte navn.

Logoforbud

Samtidig krever advokat Elden på vegne av «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger» at «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo» forbys å bruke partiets logo.

ULOVLIG: Advokat John Christian Elden representerer «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger», og mener «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo» ulovlig bruker partinavnet og partiets logo.
ULOVLIG: Advokat John Christian Elden representerer «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger», og mener «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo» ulovlig bruker partinavnet og partiets logo. Vis mer

- «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo» er en supporter forening som bruker partiets navn og logo, uten å ha lov til det, sier advokat Elden til Dagbladet.

I tilsvaret til søksmålet, som «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo», har sendt til Oslo byfogdembete, går Oslo-avdelingen til motangrep.

Uønsket

Prosesskrivet er ført i pennen av Oslo-partiets kasserer Per-Ivar Bergo. Han er, forøvrig av partiledelsen i «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger», erklært uønsket i partiet.

UØNSKET: Kasserer Per-Ivar Bergo i «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo» er uønsket i «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger». Foto: Olav Johannes Bøthun, Hallingdølen
UØNSKET: Kasserer Per-Ivar Bergo i «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo» er uønsket i «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger». Foto: Olav Johannes Bøthun, Hallingdølen Vis mer

Bergo som ikke er advokat, skriver i sitt tilsvar, på vegne av «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo»:

«Av kostnadsmessige grunner har saksøkte valgt å være selvprosederende, men det er innhentet rådgivning fra Kvale Advokatfirma DA ved advokat (H) Gunnar Stake-Larsen».

Bergo skriver videre at det var saksøker («Folkeaksjonen Nei til mer bompenger») som oppfordret saksøkte («Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo») til etableringen av saksøktes organisasjon som et partiledd.

Bergo hevder at det var det saksøker («Folkeaksjonen Nei til mer bompenger») som ga beskjed om at navnet «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo» skulle benyttes.

Krangler

Bergo påstår også at det var saksøktes («Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo») styre som både utarbeidet og leverte valglisten til Oslo kommune i samsvar med valglovens bestemmelser.

- Saksøker («Folkeaksjonen Nei til mer bompenger») medvirket ikke til dette på noen som helst måte, slår Bergo fast i tilsvaret og fortsetter:

- Uten saksøktes («Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo») arbeid ville det ikke blitt stilt til valg i Oslo. Det er også saksøkte som har utarbeidet valgprogrammet som benyttes ved kommunevalget.

Penger

Bergo og «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo» hevder at saksøker («Folkeaksjonen Nei til mer bompenger»):

«.... uten hjemmel i vedtekter og uten å følge de ulovfestede foreningsprinsipper ekskludert et helt partiledd og over 1000 medlemmer. Noe som er gjort på grunnlag av en tvist der årsaken er saksøkers manglende vilje til å ivareta parti-medlemmenes demokratiske interesser og til å overføre nærmere kr 100 000 i kontingentmidler som rettmessig tilhører saksøkte».

Noe som kan tyde på at partikrangelen i «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger», også dreier seg om en kamp om penger – både medlemskontingenten og den mulige statlige partistøtten.

Valg

Klokken 09.00 i morgen mandag, settes retten i Oslo byfogdembete. Retten vil da ta stilling til om «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo», har lov til å bruke partinavnet og logoen.

Rettsforhandlingene og krangelen får ingen direkte innvirkning på selve valget til Oslo bystyre. Men det kan bli spennende hvilken fløy av partiet de som eventuelt blir valgt inn i bystyret bekjenner seg til.