Bompengepartiet puster Venstre og KrF i nakken

Folkeaksjonen nei til mer bompenger er nesten like store som de to minste regjeringspartiene Venstre og KrF.

LISTETOPP: Trym Aafløy er førstekandidat for Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Bergen. Foto: Jon Even Andersen
LISTETOPP: Trym Aafløy er førstekandidat for Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Bergen. Foto: Jon Even AndersenVis mer

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har på kort tid vokst seg til det største partiet i Bergen, ifølge lokale meningsmålinger.

På Dagbladets meningsmåling for mai har Ipsos for første gang også registrert nasjonale tall for FNB.

Oppslutningen måles til 1,7 prosent på nasjonalt nivå. Dermed puster bompengepartiet de to minste regjeringspartiene i nakken.

Jevnstore

På den samme meningsmålingen får Venstre 2 prosent og KrF rekordlave 2,3 prosents oppslutning.

- Feilmarginen i denne målingen er større enn differansen mellom FNB, Venstre og KrF. I praksis er det ikke mulig å skille dem i oppslutning. Vi kan trygt si at bompengepartiet puster de to minste regjeringspartiene i nakken, sier Ipsos-analytiker Mads Motrøen til Dagbladet.

Venstre er bare 0,3 prosentpoeng større enn FNB, KrF har 0,6 prosentpoengs forsprang.

Tar fra alle

Lokale målinger - blant annet i Bergen - indikerer at FNB stjeler flest velgere fra Fremskrittspartiet, men også at de henter velgere fra hele spekteret av partier.

- Imidlertid er tallene i den nasjonale målingen for små til å si noe sikkert om hvor FNB har hentet sine velgere fra, ifølge Motrøen.

Da Dagbladet tidligere denne måneden intervjuet FNBs listetopp i Bergen, Trym Aafløy, sa han at Rødt er det eneste partiet de ikke har rekruttert velgere fra.

Vil på Stortinget

Bompengepartiet har vokst fra å være en protestliste som fikk inn tre representanter i bystyret i Stavanger for fire år siden.

Ved lokalvalget 9. september stiller FNB lister i elleve byer og fire fylker.

Partiet er ikke blitt nasjonalt, men ambisjonen er å stille lister ved stortingsvalget i 2021.

- Det som er interessant er at vi har valglister i 11 kommuner og i fire fylker. Det er bare en begrenset del av Norge, sier Trym Aafløy, førstekandidat for Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Bergen til Dagbladet.

Han er likevel ikke overrasket over tallene.

- I tillegg til at bompengesaken er en viktig sak, handler dette også om et gryende opprør mot etablerte politikere på Stortinget, sier han og viser bompengepartiets aktivitet i Bergen:

- Vi har hatt folkemøter og forsøkt å ha en dialog med politikerne. Vi har hatt underskriftskampanjer og bedt politikerne om å ha folkeavstemning rundt temaer som har betyr noe for folk i byen. Det har gitt null respons for de politikerne som styrer i dag. Politikerne reagerer ikke før velgernes raseri slår ut i en dreining på meningsmålingene, sier han.

- Skal stjele masse stemmer

Han peker på spesielt én grunn til at velgerne går for bompengepartiet.

- Vi har tatt velgere fordi vi kommer med klar tale. Bomringene skal rives og mennesker i Norge skal få leve livene sine uten å bli skattlagt for fritida sin. Politikerne trykker krav og forbud ned over hodene på folk. Det er ikke sånn man gjennomfører politikk i det norske samfunnet.

- Tenker du at det er realistisk at dere blir et stortingsparti?

- Klart det. Vi skal finne gode kandidater til stortingsvalget i 2021. Vi har plassert oss i sentrum av norsk politikk. Vi kan stjele masse stemmer fra venstre og høyre, sier han.