Partibråk

Bompengepartiet saksøker bompengepartiet

Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger har gått til domstolen for å nekte Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo å bruke partinavnet.

RETTSLIG FORFØYNING: Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) går rettens vei for å stoppe Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Oslo..
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
RETTSLIG FORFØYNING: Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) går rettens vei for å stoppe Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Oslo.. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ikke nok med at bompengepartiet kjemper en kamp mot bompenger, nå slåss de internt og nå havner den betente partistriden i retten.

Det er Folkeaksjonen nei til mer bompenger, som vil stoppe Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo.

Rettslig forføyning

På vegne av Folkeaksjonen nei til mer bompenger, og partileder Morten Malmin, har advokat John Christian Elden kommet med en begjæring om rettslig forføyning mot Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo.

I begjæringen om midlertidig forføyning krever advokat Elden, på vegne av partileder Morten Malmin og Folkeaksjonen nei til mer bompenger, at Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo straks pålegges å skifte navn.

I begjæringen som er sendt til Oslo byfogdembete heter det:

«... pålegges straks å skifte navn på sin forening, og/eller forbys umiddelbart å bruke navnet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo» og/eller utgi seg for å ha organisatorisk tilknytning til Partiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger».

Splittet bom-parti

På oppdrag fra partileder Morten Malmin krever også advokat John Christian Elden at Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo ved styrets leder Jan Eriksen forbys å bruke logoen til Folkeaksjonen til mer bompenger. En logo Folkeaksjonen Nei til mer bompenger mener de har patent på.

Morten Malmin og partiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger krever også i den midlertidige forføyningen som skal behandles av Oslo byfogdembete at:

«Folkeaksjonen Nei til mer bompenger i Oslo sitt styre består fram til eventuelt annet bestemmes av Danny Chaudhry, Cecilie Lyngby og Britt Fossum».

I begjæringen gjøres det klart at foreningen i Oslo (Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo) sine kandidater på valglista også er splittet. Fire av de sju som er forhåndskumulerte forholder seg til det nasjonale partiet, mens de tre andre identifiserer seg ned foreningen i Oslo.

Morten Malmin hevder også i begjæringen at de sju toppkandidatene på valglista i Oslo er uenige om hvem som representerer bompengepartiet i Oslo.

«Lånte fjær»

I begjæringen som nå skal behandles av Oslo byfogdembete heter det:

«Av hensyn til demokratiet og at det skal være klart for norske velgere hvilket parti de stemmer på og hva partiet står for, er det viktig at dette klargjøres i så god tid før valgdagen som mulig».

Videre heter det i begjæringen:

«Listen (valglista til partiet i Oslo, red.anm.) er inngitt og bindende. En klargjøring er selvsagt ikke til hinder for at en eller flere av dem som måtte bli valgt inn trekker seg fra eller blir ekskludert fra partiet, men det er det presedens for ved at man kan melde overgang til andre partigrupper eller bli stående som uavhengig».

Og:

«Man kan imidlertid ikke gå til valg under lånte fjær der det voteres på partilister. Det er derfor viktig at supporterforeningen ikke utgir seg for å være eller representere partiet eller deres fylkesorganisasjon i Oslo, herunder med forveksling i navn og bruk av logo».

- Vite hvem man stemmer på

Advokat John Christian Elden krever i begjæringen om midlertidig forføyning at Oslo byfogdembete avgjør saken umiddelbart, slik at velgerne i Oslo vet hvilket parti de stemmer på.

Dagbladet har vært i kontakt med Jan Eriksen, leder av Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Oslo, som ikke ønsker å kommentere saken. Dagbladet har ikke fått kontakt med Morten Malmin.

Men hans advokat, John Christian Elden bekrefter overfor Dagbladet begjæringen om midlertidig forføyning.

- Sikre demokratiet

- Jeg kan bekrefte at Bompengepartiet har vært nødt til å ta denne saken til retten for å avklare at supporterforeningen i Oslo verken representerer dem eller er en del av partiet, sier Elden.

- Bompengepartiet funnet det riktig å opprette et eget fylkeslag i Oslo med eget styre, slik at både velgere og kommunen har et kontaktpunkt.

- Det er nødvendig for å sikre demokratiet. Ut over det vil jeg ikke kommentere en rettslig prosess nærmere nå, sier Elden til Dagbladet.

Det blir trolig et rettsmøte i Oslo byfogdembete til uka for å avgjøre den heller uvanlige partistriden.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer