Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bompenger: - Samtalene fortsetter, ingen kan stille ultimatum

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner om veien videre i bompengekonflikten.

LUKKET ROM: Stemningen var alvorlig da Frp-leder Siv Jensen samlet trådene sammen med blant andre nestleder Sylvi Listhaug og samferdselsminister Jon Georg Dale etter partiets ekstraordinære landsstyremøte søndag. Foto: Henning Lillegård
LUKKET ROM: Stemningen var alvorlig da Frp-leder Siv Jensen samlet trådene sammen med blant andre nestleder Sylvi Listhaug og samferdselsminister Jon Georg Dale etter partiets ekstraordinære landsstyremøte søndag. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Samtalene fortsetter mellom de fire regjeringspartiene for å finne en løsning på bompengekonflikten, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner i Politisk kvarter i NRK radio i morges.

På spørsmål fra programleder om hvordan de andre partiene skal håndtere Frp-leder Siv Jensens ultimatum etter Frps ekstraordinære landsstyremøte søndag, svarer Høyre-nestlederen:

- Jeg viser til det statsminister Erna Solbergs uttalelse søndag: Ingen kan stille ultimatum i en slik situasjon.

Sanner viser til at de fire partiene er enige om satsing på kollektivtransport og at de har en felles forståelse for reaksjonen på størrelsen av bompengebelastningen.

Stemningen innad i regjeringen har gått fra oppgitt til gjensidig irritert i løpet av de siste dagene. Bompengekrangelen nådde en foreløpig topp da Frp's ekstraordinære landsstyremøte sa ja til en skisse som partileder Siv Jensen la fram søndag ettermiddag.

Problemet er bare at Venstre nekter å stille seg bak skissen.

Da statsminister Erna Solberg (H) omsider satte ned foten for ytterligere bompengeforhandlinger mellom de fire regjeringspartiene, var Venstres holdning at elementer i skissen vil føre til økt biltrafikk i byene.

Det vil i så fall være et brudd med regjeringsplattformens uttalte mål om at trafikkvekst inn til byene skal skje ved at folk reiser kollektivt, sykler eller går.

Avtale med seg selv

Etter den TV-sendte partilederdebatten fra Arendal for en uke siden, var oppfatningen i tre av regjeringspartiene at en enighet var nær forestående. Kun Venstre holdt igjen. Og til stigende frustrasjon særlig i Frp og i deler av Høyre har avstanden snarere økt enn minsket i løpet av de siste dagene.

IKKE ENIGE: Klima- og miljøminister og Venstre-nestleder Ola Elvestuen er klar på at det ikke er noen enighet i regjering og at Frp dermed ikke kan si ja eller nei til en avtale - slik Frp's landsstyre gjøre i dag. Reporter: Mats Rønning. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

At stemningen ikke er god, kom tydelig fram da Venstres nestleder Ola Elvestuen i går kommenterte Frp's pressekonferanse tidligere på dagen med følgende oppsummering:

- Nå har Frp hatt et møte hvor de referer til en avtale. Men de kan ikke inngå en avtale med seg selv. En avtale forutsetter at alle partiene er enige, og vi er ikke kommet til en enighet, slo Elvestuen fast i vandrehallen i Stortinget søndag kveld.

Irriterte på Siv

Noen timer tidligere hadde Frp-leder Siv Jensen forgrepet begivenhetenes gang, lenge før Venstre bekreftet at partiet ikke stiller seg bak avtalen:

IRRITERT: Stemningen internt i regjeringen har gått fra oppgitt til gjensidig irritert de siste dagene. Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) klarer rett og slett ikke å bli enige om en løsning på bompengekrangelen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IRRITERT: Stemningen internt i regjeringen har gått fra oppgitt til gjensidig irritert de siste dagene. Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) klarer rett og slett ikke å bli enige om en løsning på bompengekrangelen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er klar over at Venstre ikke synes å være enig i innholdet. Hvis det er sånn at ett eller flere partier ikke kan stille seg bak dette, er det i så fall noe statsministeren må ta stilling til, sa Jensen.

Dette grepet skal ha ført til at det vanskelige klimaet i regjeringen ble ytterligere forsuret. Sentralt plasserte folk i Venstre uttrykker irritasjon over at Jensen kommenterte partiets standpunkt før de selv hadde fått framføre disse.

- Vi i Venstre ville ikke gjort det på den måten, var alt Ola Elvestuen ville si søndag om Frp-lederens pressekonferanse etter partiets ekstraordinære landsstyremøte.

Avviser ultimatumer

Etter at Frp's landsstyre noe nær enstemmig hadde gitt sin tilslutning til bomskissen, sa Jensen at det er uaktuelt for Frp å sette seg ned ved forhandlingsbordet nok en gang.

Skissen er noe de fire regjeringspartiene må si ja eller nei til, og dersom noen sier nei - er det opp til statsministeren å håndtere det, framholdt Jensen.

FERDIG: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen oppdaterer oss etter pressekonferansen. Reporter: Mats Rønning. Video: Henning Lillegård. Vis mer

Statsminister Erna Solberg (H) valgte denne helgen å gjennomføre sitt planlagte program med en reise til Nordland og Troms. Det kan indikere at Solberg fortsatt har relativt lave skuldrer, men uttalelsene hennes peker i retning av at hun ikke setter pris på det nå spilles høyt og for full offentlighet:

- Skissen er til behandling i alle de fire regjeringspartiene. Jeg avventer tilbakemeldingene før jeg sier noe mer om innholdet. Vi har klarert at Høyre kan gå for en slik skisse hvis alle partiene er enige om det, sier hun til Dagbladet via statssekretær Rune Alstadsæter.

Overfor NRK avviste hun at ett av de fire partiene i regjering kan presse de andre på plass gjennom ultimatumer:

- Vi er fire partier som skal finne gode løsninger sammen. Vi har et grunnlag for regjeringen som heter Granavolden. Der ligger det tydelige føringer for at bompengepresset skal reduseres. De skal vi sørge for å operasjonalisere på en måte som kan fungere – også for brukerne av bil. Men da kan ingen stille ultimatumer for saker, vi må rett og slett snakke sammen, lød budskapet fra statsministeren.

Derfor sier Venstre nei

Et av elementene i bomskissen som Venstre har særskilt trøbbel med, handler om å redusere bompengebelastningen ved å bruke mer statlige penger på å gjøre det billigere å kjøre inn til de store byene.

Da kommer man i konflikt med målet i regjeringsplattformen om å redusere biltrafikken inn til byene, argumenteres det. Bekymringen i partiet er med andre ord at man på denne måten kommer i konflikt med nullvekstmålet, altså at all trafikkvekst skal skje gjennom kollektiv, sykkel eller gange.

Dagbladet er også kjent med at Venstre ikke vil være med på et forslag i skissen om å øke den kommunale egenandelen i bypakkene.

- Det vil stoppe mange prosjekt og dessuten uthule lokalt handlingsrom, sies det.

Venstre skal i tillegg være skeptisk til samlede prislappen. Partiet mener at pakken, som ifølge NRK beløper seg til 10 milliarder kroner, blir for kostbar. Likevel skal Venstre kunne slutte seg en enighet om å øke den statlige andelen av bypakkene fra dagens 50 til 70 prosent.

- Samtalene fortsetter

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier til Dagbladet søndag kveld at samtalene om bompenger vil fortsette innad i regjeringen.

- Samtalene pågår, sa han til Dagbladet i forkant av en orientering til sitt landsstyre.

- Men Siv Jensen sier jo at forhandlingene er avsluttet?

- Nå skal vi jo uansett møtes igjen og snakke sammen.

- Også om bompenger?

- Jeg vil ikke kommentere prosess eller innhold.

KrF-lederen sier at han i forhandlingene har vært opptatt av å styrke kollektivsatsingen og «lette på noe av trykket» når det gjelder samlet bompengebelastning.

På spørsmål om han vil anbefale landsstyret å si ja til skissen, svarer han som følger:

- Det vil jeg ta internt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling