Vil ha forlik om elbiler og bompenger

- Bompenger er gammeldags

Erna Solberg svinger unna Frp-kravet om moms på elbiler, striden om bompengene fortsetter. WWF-topp Bård Vegar Solhjell mener hele systemet er utdatert.

GRØNN TRANSPORT: WWF-sjef Bård Vegar Solhjell frykter at enigheten om nullvekst for biltransporten i byene står for fall. Nå vil han ha et alternativ til bompengene som han mener har gått ut på dato. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GRØNN TRANSPORT: WWF-sjef Bård Vegar Solhjell frykter at enigheten om nullvekst for biltransporten i byene står for fall. Nå vil han ha et alternativ til bompengene som han mener har gått ut på dato. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det vi ser nå kan på sikt være et farvel til bompengene, slik vi kjenner dem i dag. Det er et gammeldags, urettferdig og dårlig system, sier Solhjell til Dagbladet.

Han ser med bekymring på den sterkt polariserte debatten om biltrafikken og tar til orde for et bredt nasjonalt forlik om det han kaller framtidas miljøvennlige samferdsel.

- Når det er full polarisering og strid er det vanskelig å lage gode fellesløsninger. Samtidig er det akkurat det vi trenger nå. Ny teknologi gjør det mulig å erstatte bompengene med noe bedre, sier han.

Kommisjon

Solhjell, tidligere SV-topp og statsråd, mener en bredt sammensatt nasjonal kommisjon bør få i oppgave å utrede hvordan samferdsel kan finansieres på en mer rettferdig og hensiktsmessig måte.

- Det er bekymringsfullt hvis den brede enigheten om at all vekst i transporten i de store byene skal skje med kollektiv, sykkel og gange, slår sprekker. Kommisjonen bør absolutt ikke være enige om alt, men arbeidet bør munne ut i et bredt politisk forlik, sier Solhjell og fortsetter:

- Vi har lange tradisjoner for dette i Norge, ikke minst om pensjon, barnehager og oljepenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer