Bompengespor styrker mistanken om våpenbytte

LILLESTRØM (Dagbladet): Mistanken om at Per Kristian Orderud byttet til seg en revolver fra Lars Grønnerød er styrket, mener politiet. Det nye beviset er en bompengekvittering som politiet fant i en pose med pistolskudd. Beslaget ble gjort hjemme hos Lars Grønnerød i Frognerveien i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fengslingsmøtet på Lillestrøm i går la politiet fram det de mener styrker mistanken mot Per Kristian Orderud. Lars Grønnerød har i politiavhør forklart at han reiste til Orderud gård natt til påskeaften i år for å overlevere en revolver i .38-kaliber, den såkalte «Lillegutt», til Per Kristian Orderud.

I bytte fikk han en pistol i kaliber .22 og 4 000 kroner, har han forklart.

Per Kristian Orderud har hele tida benektet at han har fått en revolver fra Grønnerød.

Per Kristian nekter også for at Lars Grønnerød var hjemme hos ham denne natta.

Men utskrifter fra Lars Grønnerøds mobiltelefoner, og kvitteringen fra bomstasjonen i Strømsveien i Oslo, tyder på noe annet.

Grønnerød passerte bomstasjonen klokka 03 om natta. Kvitteringen havnet i en pose med pistolskudd. Der ble den funnet da politiet ransaket leiligheten hans.

Politiet mener at dette viser at Lars Grønnerød hadde et våpen og ammunisjon med seg tilbake fra Orderud gård. Det ble funnet en pistol av kaliber .22 hjemme hos Lars Grønnerød like etter pågripelsen. Denne stammer fra et våpentyveri i Molde, det samme gjør et av drapsvåpnene, mener politiet.

Ulike forklaringer

Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, mener at Lars Grønnerøds ulike forklaringer om våpenbyttet ødelegger hans troverdighet.

I et avhør har Grønnerød forklart at han byttet våpen med Orderud i forbindelse med at han hjalp Per Kristian med datamaskinen hans. I en annen forklaring har han sagt at han dro til gården bare for å bytte våpen, og at byttet skjedde i 02-tida om natta.

Men Grønnerød har hele tiden stått fast på at da han byttet våpen, fikk han problemer med bilen sin. Derfor ringte han en venn. Denne samtalen er registrert natt til påskeaften, og Grønnerød befant seg da i Sørumsand-området. Dette viser at han snakker sant, mener politiet.