VIL SKAPE SKILLE: Venstres Odd Einar Dørum mener de nye kravene til familiegjenforening vil bidra til å skape et A- og B-lag blant innvandrerne. 
Foto: SCANPIX
VIL SKAPE SKILLE: Venstres Odd Einar Dørum mener de nye kravene til familiegjenforening vil bidra til å skape et A- og B-lag blant innvandrerne. Foto: SCANPIXVis mer

- Bomskudd

Opposisjonen slakter forslaget om innstramming av familieetablering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget om innstramninger i reglene for familieetablering som regjeringen la fram før helgen, blir møtt med kraftig kritikk av blant andre Venstre og NOAS.

Generalsekretær Morten Tjessem i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) karakteriserer regelendringene som diskriminerende.

Han mener at man ikke oppnår noe annet enn å gjøre livet vanskeligere for en gruppe innvandrere.

Venstres Odd Einar Dørum karakteriserer innstramningen i familiegjenforenings- instituttet for å begrense asyltilstrømningen som et «fullstendig bomskudd».

Fire år

Regjeringen foreslår at det skal kreves fire års arbeid eller utdanning i Norge for å få innvilget familieetablering.

Dette vil gjelde når innvandreren som bor i Norge har opphold på humanitært grunnlag, flyktningstatus eller opphold gjennom regelverket om familieinnvandring.

Tiltaket er en oppfølging av de tretten tiltakene regjeringen la fram 3. september i fjor for å stramme inn asylpolitikken.

Regelen om fire år vil i første omgang bare gjelde for familieetablering.

Dermed kreves det fire års arbeid og utdanning for å hente til Norge familie som en person har etablert utenfor Norge etter at vedkommende kom hit til landet.

Det vil inntil videre ikke gjelde for familiegjenforening.

Gjenforening gjelder for familie vedkommende hadde i hjemlandet før han eller hun kom til Norge.

Forslagene fra 3. september omfattet både familieetablering og gjenforening, men endringer i reglene om familiegjenforening vil, etter det NTB kjenner til, komme senere.

- Rett til familieliv

- Retten til familieliv er grunnleggende i et liberalt demokrati. Retten til å bli gjenforent med sin nærmeste familie etter at en selv har fått opphold i Norge skal ikke mistenkeliggjøres, sier Dørum.

Han hevder at innføring av krav om fire års utdanning eller arbeidserfaring i praksis vil skape et A- og B-lag mellom arbeidsinnvandrere og de som har fått opphold fordi de er forfulgt.

Dørum mener også at forslaget ikke vil ha noen betydning for asylstrømmen inn til Norge.

Raskere saksbehandling og raskere retur vil etter hans mening være mer treffsikkert.

- Diskriminerende

Tjessem sier at han ikke ser at forslaget kommer til å redusere ankomsten av asylsøkere som ikke trenger beskyttelse.

- Det eneste man oppnår er å gjøre livet vanskeligere for personer som har behov for beskyttelse, sier han.

NOAS mener at det nye kravet er en usaklig diskriminering mot dem som blir rammet, og at regjeringens forslag kan være i strid med diskrimineringsloven.

- Det eneste man oppnår er å gjøre livet surere for en del innvandrere som har søkt politisk asyl. Det er ikke et målrettet tiltak for å få ned antallet asylsøkere, sier Tjessem.


(NTB)