Bomtur for norsk fredsmekler

Statssekretær Vidar Helgesen dro til Sri Lanka for å fortsette å møte Tamiltigrenes leder. Han var opptatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredssamtalene mellom regjeringen på Sri Lanka og opprørerne i Tamiltigrene står i fare for å kollapse fullstendig etter at marinen senket et fartøy som tilhørte Tigrene. Regjeringen mente fartøyet var på vei mot det srilankiske fastlandet med våpen, men det benekter Tigrene. De hevder at båten befant seg i internasjonalt farvann. 11 tamiler døde i sammenstøtet.

Norge har spilt en viktig rolle i fredsarbeidet i landet. I desember i fjor ble partene enige om en fredsavtale på Oslo Plaza hvor statssekretær i utenriksdepartementet, Vidar Helgesen, var en av de norske tilretteleggerne.

I etterkant av det nye sammenstøtet mellom Tigrene og regjeringsstyrkene reiste Helgesen til Sri Lanka for å gjenoppta samtalene mellom partene. Der skulle han blant annet møte Tamiltigrenes leder Velupillai Prabhakaran. Trodde han.

Da Helgesen ankom landet fikk han beskjed om at Prabharakan var opptatt i et ekstrordinært møte med Tamiltigrenes sentralkomite, og ikke kunne møte Helgesen, skriver BBC. I stedet fikk han møte Tigrenes sjefsforhandler Anton Balasingham.

Ifølge diplomater understreket Helgesen overfor Balasingham viktigheten av å fortsette samtalene med regjeringen. Våpenhvilen mellom partene har stort sett holdt i et års tid, men etter sammenstøtet mellom regjeringen og Tigrene er det usikkert om de planlagte forhandlingene fortsetter i Japan neste uke som opprinnelig planlagt. Helgesen var på Sri Lanka for å forberede partene på fortsettelsen i fredsforhandlingene, men kom til et sant kaos.

- Angrepet har fornærmet folket vårt, og ledelsen ser svært alvorlig på det. Vi kan ikke tolerere denne typen intervensjon, sa Prabharakan til BBC onsdag.

GLEDE PÅ PLAZA: I desember i fjor undertegnet partene i konflikten en avtale på Oslo Plaza. Sentral i forhandlingene var statssekretær i UD, Vidar Helgesen (bak i bildet).