Bønda avgjør valget i India

Indiske bønder har opplevd en markant velstandsøkning de siste årene. De avgjør valget i India.

BØNDA KAN AVGJØRE VALGET:  Indiske  bønder har fått mer makt.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Vijay Mathur (INDIA SOCIETY)
BØNDA KAN AVGJØRE VALGET: Indiske bønder har fått mer makt. Foto: SCANPIX/REUTERS/Vijay Mathur (INDIA SOCIETY)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Rambha  Indiske bønder har opplevd en markant velstandsøkning de siste årene. Nå sitter de med nøkkelen foran siste valgomgang i India.

I valget for fem år siden kastet fattige indiske bønder den hindunasjonalistiske regjeringen fra makten. Mye av årsaken var den daværende regjeringens slagord «India skinner», som i for stor grad fokuserte på den urbane middelklassen.

Nå har pendelen snudd. Mens mange indere i byene har fått merke den internasjonale finanskrisen, har inderne på landsbygda gode tider.

- Livet er godt. Jeg har ikke mye å klage på, sier Sahab Singh, hvete- og risbonde i Haryana-delstaten i nærheten av hovedstaden New Delhi.

Med flatskjerm-TV, Bollywood-filmer og dyr maltwhisky er Singh bildet på oppsvinget i den indiske jordbrukssektoren. Godt med regn, pengestøtte fra myndighetene og prisstigning på matvarer har gjort indiske bønder langt bedre rustet økonomisk.

Økt kjøpekraft

Analytikere tror at bøndene, som utgjør to tredeler av Indias befolkning, kan avgjøre valget til ny nasjonalforsamling. Siste valgomgang avholdes onsdag.

- På tross av den internasjonale krisen, har salget av forbruksvarer som mobiltelefoner og motorsykler hatt en skarp økning på landsbygda. Det er et bevis på at velstanden øker blant bøndene, sier Swaminathan Anklesaria Aiyar, ekspert i avisen Times of India.

- Det styrende Kongresspartiet ligger ikke dårlig an. Selv om det skulle tape noen mandater, kan det likevel bli det største partiet, legger Aiyar til.

Partiet har blant annet slettet gjelden for flere bønder, økt innkjøpsprisen på korn og garantert hundre dagers arbeid i året for én voksen person per familie på landsbygda.

- Bøndene synes Kongresspartiet har vist mer følsomhet. Dette kommer til å gi seg utslag i valget, sier Kishore Tewari, leder av lobbyistgruppen til bøndene i Maharashtra-delstaten i vest.

Mulig nyvalg

Den politiske kommentatoren Pratap Bhanu Mehta «påpeker» imidlertid at ikke alle bønder har fått nyte godt av det økonomiske oppsvinget, og at korrupsjon fremdeles er et stort problem mange steder.

- Kongresspartiet må overbevise velgerne om at partiet er ansvarlig for de gode tidene, fastslår Mehta.

Flere analytikere tror imidlertid ikke at noen av partiene vil gå ut av valget som en klar vinner, og at det derfor kan ligge an til en valgomgang nummer to. Reglene tilsier at det største partiet vil få i oppgave å danne en koalisjon.

Om partiet ikke lykkes med det, går oppgaven til det nest største partiet. Skulle også dette partiet mislykkes i å stable på beina en regjering, blir nasjonalforsamlingen oppløst, og nytt valg utskrevet.

Valget i India har pågått siden 16. april og avsluttes onsdag. Resultatet offentliggjøres 16. mai.

(NTB-Reuters-DPA)

Foto: SCANPIX/AP Photo/Biswaranjan Rout
Foto: SCANPIX/AP Photo/Biswaranjan Rout Vis mer