Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondage-skandale skaper hodebry for republikanerne

Nå ber partiets egne om at folk slutter å gi penger.

FÅR SKYLDA: Formann i Republican National Committee, Michael Steele, holdes ansvarlig for bondage-skandalen, som nå rammer det republikanske partiet. Han har også fått kritikk etter avsløringene om luksusreiser, dyre hotellopphold og privatfly. Foto: REUTERS/Jeff Zelevansky/SCANPIX
FÅR SKYLDA: Formann i Republican National Committee, Michael Steele, holdes ansvarlig for bondage-skandalen, som nå rammer det republikanske partiet. Han har også fått kritikk etter avsløringene om luksusreiser, dyre hotellopphold og privatfly. Foto: REUTERS/Jeff Zelevansky/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det har vært en dårlig uke for Michael Steele, lederen for Republican National Committee (RNC), republikanernes partiorgan.

Mandag denne uka kunne avisa The Daily Caller avsløre hvordan Steele har brukt titusenvis av dollar på luksusreiser, eksklusive hotellopphold og chartrede privatfly.

Steele skal også ha luftet ideen om å kjøpe et fly som han kunne disponere på republikanernes regning.

Gikk på lesbe-bondage klubbMen det som vakte mest oppsikt, og som nå omtales som «Bondage-gate» i amerikanske medier, er avsløringen av at partiet brukte nesten 2000 dollar på Voyeur West Hollywood, en strippeklubb der toppløsedamer simulerer lesbesex.

Det republikanske partiet har forsøkt å drive brannslukking etter beste evne. En av Steeles ansatte, Allison Meyers, som arrangerte nattklubbesøket for RNC Young Eagles, det vil si bidragsytere under 45, fikk sparken.

Og donoren som betalte for underholdningen skal ha gått med på å gi pengene tilbake til RNC, slik at tilsynelatende ingenting har skjedd — i hvert fall ikke finansielt.

De dyre hotelloppholdene er blitt forklart med at det ofte forventes av partiets bidragsytere.

Oppga sextelefon-nummerI går dukket det imidlertid opp enda en pinlig snublestein. En e-post der tilhengere ble oppfordret til å gi penger til RNC, viste seg å oppgi nummeret til en sextelefon.

En innbygger i Minnesota ble derfor noe overrasket da han slo telefonnummeret og ble møtt med «sexy guy», før han ble tilbudt å snakke med «lokale studenter, husmødre og arbeidende kvinner fra hele landet», skriver Politico.

Men det siste slaget i ansiktet kommer fra republikanernes egne rekker. Tony Perkins, tidligere republikansk politiker i Louisiana og leder av den kristenkonservative tankesmia Family Research Council, oppfordrer tilhengere til å la være å gi penger til RNC.

- Dette er det siste eksemplet i rekken som for meg viser at RNC er totalt døve for verdier og det som opptar brorparten av menneskene de mottar finansiell støtte fra, skriver Perkins på sin hjemmeside.

Også politiske rådgivere tilknyttet det republikanske partiet har uttrykt sin moralske indignasjon over avsløringene.

Rottehøl- Når du sender penger til DC, sender du pengene direkte til det samme rottehølet der problemene oppsto i første omgang, sier Floyd Brown.

Han gir i stedet støtte til republikanske politikere på kandidatbasis.

RNC er republikanernes nasjonale organ som er ansvarlig for å utforme og fremme en politisk plattform, samt koordinere arbeidet med å samle inn penger og drive valgkamp.

Selv om mange republikanere nå klandrer Steele for at de strever med å få inn pengetørken, tyder alt på at han sitter trygt inntil videre.

Må glemme bondage-gate- Jeg har ikke hørt om noen som har bedt om hans avgang, sier komitémedlem Cindy Costa.

For at Steele skal få sparken må det to tredjetalls flertall til for å kaste ham. Det er lite trolig at noen ønsker å gjennomføre et slikt kupp.

Partistrategen og Bushs nære rådgiver, Karl Rove, mener republikanerne må legge bondage-gate bak seg.

- Spørsmålet dreier seg ikke om Michael Steele. Spørsmålet er om vi har det apparatet og de prosedyrene som skal til for å bruke penger på valg, ikke bare på fly og bondageklubber.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!