<strong>ANGREPET AV SOPP:</strong> Sørlandet og Rogaland er angrepet av aggressiv sopp som ødelegger over halvparten av jordbærproduksjonen. Jordbærbonden Karl Kristensen regner med å måtte kaste totalt 120 tonn bær. Foto: Privat
ANGREPET AV SOPP: Sørlandet og Rogaland er angrepet av aggressiv sopp som ødelegger over halvparten av jordbærproduksjonen. Jordbærbonden Karl Kristensen regner med å måtte kaste totalt 120 tonn bær. Foto: Privat Vis mer

Bonde: - Kan bli kroken på døra for norske jordbær

Nå ber Bondelaget statsråden umiddelbart komme på banen med en ekstraordinær tiltakspakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bama slår alarm: - Dette er den verste jordbærkrisen noensinne.

Soppangrep har ødelagt mer enn halvparten av jordbæravlingene til bøndene i Agder og Rogaland.

- Vi er maktesløse, sier jordbærbonde i Tveit i Kristiansand, Karl Yngve Kristensen, fortvilt.

- Jeg regner med at 120 tonn jordbær går i vasken. På denne tiden i fjor, hadde vi plukka 60 tonn, i år kanskje 1200 kilo. Vi må permittere arbeiderne våre. Alt er ødelagt.

Får ikke levert til butikkene

Sørlandet er aller hardest rammet av gråskimmelsoppen.

<strong>RÅTNER BORT:</strong> På samme tid i fjor hadde jordbærbonden Karl Yngve Kristensen plukket 60 tonn jordbær. I år har gården bare 1200 kilo friske bær. Foto: Privat
RÅTNER BORT: På samme tid i fjor hadde jordbærbonden Karl Yngve Kristensen plukket 60 tonn jordbær. I år har gården bare 1200 kilo friske bær. Foto: Privat Vis mer

- Vi plukker vekk alt som er dårlig. Dagen etter er åkrene fulle av sopp igjen. Bærene som blir smitta råtner med det samme. Ingenting hjelper, sier Kristensen.

Bonden har dyrket jordbær i 14 år og har aldri sett en så aggressiv sopp. Bøndene får verken levert til butikkene eller betalt de ansatte.

- Vi har investert millioner og jobbet med bærene siden mars. Nå i sesongen jobber vi døgnet rundt. De bærene vi nå selger er heller ikke de fine og store jordbærene vi pleier å være så stolte av. Jeg blir rett og slett deprimert av hele situasjonen, sier han tydelig preget.

- Kan være kroken på døra for norske jordbær

Bama melder at cirka 40 prosent av jordbær på landsbasis er ødelagt og at det vil få store konsekvenser for produsenter og alle som omsetter bær.

<strong>FORTVILER:</strong> - Om ingen hjelper oss å dekke tapet, kan dette være slutten på norske jordbær. Ingen tør å ta risikoen om man må må dekke alt med lån, seir Karl Kristensen. Foto: Privat
FORTVILER: - Om ingen hjelper oss å dekke tapet, kan dette være slutten på norske jordbær. Ingen tør å ta risikoen om man må må dekke alt med lån, seir Karl Kristensen. Foto: Privat Vis mer

- Vi får verken hjelp fra forsikringsselskapene eller staten. Det er virkelig tragisk og frustrerende, sier jordbærbonden som var i banken for å spørre om lån, da Dagbladet snakket med han.

Nå tror han dette kan bli kroken på døra for flere norske jordbærbønder.

- Soppen har allerede spredd seg til Østlandet og er nå blitt et nasjonalt problem. Om vi ikke får hjelp til å dekke tapet, men må ta opp lån, tror jeg det er få som tør å investere pengene sine i jordbærdyrking, sier Kristensen.

Ber statsråden komme på banen

- Vi trenger en ekstraordinær tiltakspakke umiddelbart. Landbruksministeren må sette seg ned med bøndene og Bondelaget for å finne ut hva vi kan få til for å hjelpe, sier Bjørn Gimming, første nestleder i Norges Bondelag.

Gimming understreker at situasjonen er kritisk for bøndene det gjelder, og legger til at det kan bli aktuelt med endringer i jordbruksavtalen på sikt.

Norske jordbær råtner på jordene

- Dersom denne soppen blir et tilbakevendende problem, så må vi se på saken gjennom jordbruksavtalen. Men det hjelper ikke bøndene nå. Jeg skulle gjerne hatt statsråden mer på banen for å bistå bøndene i denne situasjonen, innrømmer Bondelags-toppen, og legger til:

- Til nå har statsråden bare pekt på Landbruksdirektoratet, og det er et svar som er fryktelig dårlig for bøndene som nå er rammet.

I Landbruksdepartementet viser man nettopp til direktoratet når Dagbladet spør hvilke politiske tiltak som planlegges for å bistå bøndene.

«Innenfor jordbruksavtalen, som er framforhandlet mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og staten finnes en ordning «Erstatning ved klimabetingede skader i plante- og honningproduksjon». Den omfatter svikt i produksjon forårsaket av klimatiske forhold. Avlingssvikt som følge av sjukdom etc. omfattes ikke av ordningen. Det er Landbruksdirektoratet som forvalter ordningen», skriver seniorrådgiver Ståle Norang i en e-post.

Sjokkert nyhetsanker måtte beklage denne jordbær-reportasjen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer