Bonde dømt til 21 dagers betinget fengsel for å ha ødelagt kongeørnreir

Må betale 18 000,- i bot.

ANKER:  Påtalemyndigheten ville ha henne i fengsel, og sånn sett er jo dette en mildere straff. Likevel mener hun dommen er feilaktig, og vi komme til å anke saken til Høyesterett, sier 63-åringens forsvarer Torkel Johnsen. Arkivfoto: Dagbladet
ANKER: Påtalemyndigheten ville ha henne i fengsel, og sånn sett er jo dette en mildere straff. Likevel mener hun dommen er feilaktig, og vi komme til å anke saken til Høyesterett, sier 63-åringens forsvarer Torkel Johnsen. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En gårdbruker er i Hålogaland lagmannsrett dømt til 21 dagers betinget fengsel og en bot på 18.000 kroner for å ha felt et tre med et kongeørnreir i.

Både den 63 år gamle kvinnen og hennes nabo er dømt for forsettlig å ha felt et furutre med den følgen at et kongeørnreir på kvinnens eiendom ble ødelagt.

De to erkjente i retten å ha felt treet sammen i Evenesdalen i Saltdal kommune i oktober 2012, men de erkjente ikke straffskyld for å ha skadd reiret. Begge ble frikjent for overtredelse av naturmangfoldloven i tingretten, men påtalemyndigheten ved Økokrim anket dommen.

Anker dommen Lagmannsretten mener tingretten har tolket naturmangfoldlovens paragraf 15 feil og mener de to må straffes for å ha skadet reiret unødig. Straffen er imidlertid mildere enn aktors påstand om 21 dagers ubetinget fengsel.

- Påtalemyndigheten ville ha henne i fengsel, og sånn sett er jo dette en mildere straff. Likevel mener hun dommen er feilaktig, og vi komme til å anke saken til Høyesterett, sier 63-åringens forsvarer Torkel Johnsen til NTB.

Det ødelagte reiret skal ha vært det eneste observerte kongeørnreiret plassert i et tre i Salten-området, heter det i dommen. I lagmannsretten bekreftet de tiltalte at de var klar over at det var et kongeørnreir i treet, og at dette ville bli ødelagt om de felte det. Reiret har vært overvåket av Statens naturoppsyn siden 2008.

Ulik lovtolkning Til forskjell fra tingretten, konkluderer lagmannsretten med at formuleringen «unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås», må tolkes som at unødig skade på kongeørnreir er straffbart.

- Avgjørelsen inneholder viktige premisser om forståelsen av naturmangfoldloven § 15 første ledd om at enhver plikter å unngå å påføre unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi, påpeker Økokrim i en pressemelding.

Tingretten mente på sin side at lovhjemmelen var uklar, og at den ikke utgjorde en generell bestemmelse om vern av reir.

- Det dreier seg om prinsippet om at hun ikke kan dømmes uten at det finnes en lov, så spørsmålet er hvor klar lovbestemmelsen må være, sier advokat Johnsen.

Allmennpreventive hensyn Lagmannsretten begrunner straffeutmålingen med at «allmennpreventive hensyn tilsier at overtredelser av naturmangfoldloven må møtes med en markert og merkbar reaksjon.»

«Oppdagelsesrisikoen er lav, og gjerningsmennene vil ikke sjelden mene å ha aktverdige grunner for sine handlinger og ha støtte for sitt syn i lokalsamfunnet. Reaksjonen vil da få større betydning i seg selv», heter det i dommen som ble avsagt fredag.

Nabo dømmes til bot Naboen dømmes til å betale en bot på 15.000 kroner for å ha hjulpet bonden med å felle treet. Gårdbrukeren er samtidig dømt for å ha overtrådt loven om motorferdsel i utmark da hun kjørte en firhjuling til furutreet da hun skulle felle det.

I tillegg har retten bestemt at deler av verdien på kvinnens motorsag og sekshjuling skal inndras med 7.000 kroner til staten. Både 63-åringen og naboen er dømt til å betale sakskostnader for tingretten.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer