Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk drama i protest mot regjeringens tilbud til bøndene:

Bonde-general om historisk blokade: - Bøndenes «klart mest dramatiske eller omfattende» aksjon

Generalsekretær Per Skorge spår at det «relativt raskt»  blir lite ferskvarer igjen i butikkene.

MERKES RASKT: Generalsekretær i Norges bondelag Per Gunnar Skorge (t.h.) spår at følgene av morgendagens aksjon raskt blir merkbar for forbrukerne. Her er han i 2011, før overleveringen av kravene i det årets jordbruksforhandlinger. Leif Forsell som ledet forhandlingene for staten det året i midten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MERKES RASKT: Generalsekretær i Norges bondelag Per Gunnar Skorge (t.h.) spår at følgene av morgendagens aksjon raskt blir merkbar for forbrukerne. Her er han i 2011, før overleveringen av kravene i det årets jordbruksforhandlinger. Leif Forsell som ledet forhandlingene for staten det året i midten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra fredag klokken 06.00 vil bønder blokkere utkjøringen av varer fra matkjedenes grossistlagre over store deler av landet.

Alle landets butikker vil ifølge Bondelagets generalsekretær Per Skorge rammes.

- Dette gjelder samtlige grossistanlegg for de tre kjedene, sier Skorge til Dagbladet om aksjonen som iverksettes imorgen.

Han sier at dette gjelder seks anlegg for Rema-butikkene, seks for Coop, og enda flere for Norgesgruppen.

Aksjonen kommer etter at det tirsdag ble brudd i jordbruksforhandlingene.

- Avstanden var helt uoverkommelig, sier Skorge til Dagbladet.

- Sårbart system

For forbrukerne vil aksjonen få høyst merkbare følger i løpet av kort tid.

- Dette handler om distribusjonen som går ut til alle landets butikker, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Dette er et relativt sårbart system, der det er små lagre i butikkene og stadige forsyninger i butikkene. Det betyr at en relativt raskt vil se dette i butikkene, sier han.

Han sier at det særlig er ferskvarer «av alle mulige slag» dette først vil merkes på.

- All utkjøring og innkjøring vil bli stoppet.

- Er dette den mest dramatiske aksjonen dere har hatt noen gang?

- I omfang, i og med at det er matforsyningen til samtlige butikker i hele landet, så er det den kraftigste jeg kjenner til, sier Skorge.

Etter å ha tenkt seg om sier han at dette ihvertfall gjelder den perioden han har vært med, altså seks-sju år, og at han ikke kjenner til noen mer omfattende og kraftig aksjon tidligere heller.

- I hvert fall i senere tid, er det den klart mest dramatiske, eller omfattende er vel det mest riktige ordet å bruke, sier han.

- Omdømmerisiko, sier statsråden

Dagbladet har torsdag kveld vært i kontakt med landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).

- Jeg registrerer at bøndene velger å protestere, og det er de fri til å gjøre, men gjennom å velge en slik aksjonsform risikerer bøndene å heller undergrave enn å bygge opp omdømmet sitt, mener Dale.

Han mener aksjonen vil møte lite forståelse hos forbrukerne.

- Dette rammer vanlige folks hverdag. Jeg vil oppfordre Bondelaget til å bruke fornuft og ikke gjøre det vanskeligere for folk å få hverdagen til å gå rundt, sier ministeren til Dagbladet.

Det tror ikke Bondelagets generalsekretær Per Skorge.

- Jeg tror folk er opptatt av at vi skal ha et mangfoldig landbruk og norsk mat, så det tror jeg ikke noe på. Risikoen for regjeringen er nok betydelig større enn for oss, repliserer Skorge.

- Uoverkommelig avstand

- Betyr det at det er bøndenes mest dramatiske aksjon at det også er det verste tilbudet dere har fått fra staten noensinne?

- Det betyr at avstanden var helt uoverkommelig, selv om det ble forhandlet og forhandlet, og vi ble tilbudt langt mindre enn andre grupper i samfunnet har utsikter til, sier Skorge.

Han sier at tilbudet fra staten kolliderer med et uttalt mål fra Stortinget om at «inntektsgapet» mellom bøndene og andre grupper i samfunnet skulle krympes.

Dermed var ikke bøndenes generaler i tvil om at de måtte slå hardt tilbake.

- Da stiller vi opp med mannskaper og utstyr, som ofte betyr traktorer, som er tilstrekkelig for å blokkere disse anleggene, sier Per Skorge.

Statsråden: - Godt tilbud

På tross av bøndenes beinharde aksjon, kommer landbruks- og matministeren med en aldri så liten kompliment til bøndene.

- Jeg oppfatter at norske forbrukere har stor tillitt til norske bønder, og det er bra, sier Jon Georg Dale, og legger til:

- Alle parter har ansvar for å forvalte den tilliten godt.

Statsråden forteller at jordbruksforhandlingene pågikk i flere dager før bruddet. Han og bøndene har en diametralt forskjellig oppfatning av hvor godt statens tilbud egentlig var.

- Bøndene er tilbudt høyere inntektsvekst enn det vanlige folk kan tenke seg, og inntekstveksten vil være doblet innen de neste fire årene. At det medfører at bøndene aksjonerer, virker uforholdsmessig, sier Jon Georg Dale.