Bondefanget av nettet

Godtroende nordmenn lures hvert år for millioner av kroner. I overbevisende e-poster blir de lovet gull og grønne skoger hvis de investerer sparepengene sine, men samtlige blir sittende igjen med skjegget i postkassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De store internasjonale bedrageribandene har tatt i bruk Internett for å nå potensielle investorer over hele verden, og en helt fersk sak fra USA viser at de lykkes. Også mange nordmenn har gått på limpinnen når avanserte kriminelle tilbyr avkastning på 60 prosent av investert kapital.

Etter å ha investert oppsparte midler eller svarte penger i flere porsjoner kommer bakrusen - hard og brutal.

Bedragerier med tilknytning til andre land er et stadig økende problem. Derfor har Næringslivets Sikkerhetsråd valgt å beskrive og advare sine medlemmer mot investeringsbedragerier spesielt. Det gjør de gjennom en brosjyre som sendes ut til medlemmene.

Øker internasjonalt

- Det reelle omfanget av investeringsbedragerier er vanskelig å fastslå, men antallet og økonomiske tap øker internasjonalt.

- Denne formen for bedrageri har også fått fotfeste i Norge der vi har sett betydelige tap for investorer.

- Jeg snakker om mange millioner kroner for enkeltpersoner eller bedrifter, sier Helge Kvamme, direktør i granskingsenheten i PricewaterhouseCoopers. Han leder utvalget mot organisert kriminalitet i Næringslivets Sikkerhetsråd.

Kvamme har også tidligere jobbet i politiet og har etterforsket store bedragerisaker gjennom arbeid i Kripos og Økokrim.

Risikovillig kapital

- Det er rimelig å tro at omfanget av investeringsbedragerier til en viss grad er knyttet til den økonomiske konjunktursituasjonen og tilgang på risikovillig kapital, sier Kvamme. Nettopp dette med risikovillig kapital har lokket flere store internasjonale bedragere til Norge.

Den typiske bedrageren i dette spillet beskrives slik: engelsktalende menn med amerikansk eller kanadisk aksent. De framstår med en overbevisende bransjekunnskap, er meget vennlige, imøtekommende og etterrettelige.

De oppfyller alle avtaler og løfter - inntil ofrene har betalt inn sine penger.

Falsk identitet

De sier de ringer fra Sør- eller Mellom-Europa og hevder å representere et større amerikansk meklerselskap eller Europa-kontor. Det benyttes i stor grad falsk identitet og navneforvekslingsteknikker for firma- og personnavn.

- Et investeringsbedrageri er formidling og salg av investeringer der investeringsobjektet er uten verdi eller har en lavere verdi enn det som presenteres, sier Kvamme.

- Alle former for investeringsobjekter benyttes ved slike bedragerier. Det kan være aksjer, råvarederivater, valuta og valutaderivater. De som blir tilbudt slike investeringer må forsøke så tidlig som mulig å avsløre den bedragerske framgangsmåten, sier Helge Kvamme.

Det typiske nå er at disse organisasjonene tilbyr de bedragerske investeringsprosjektene over Internett.

På den måten når de ut til veldig mange potensielle investorer og slipper samtidig å bruke et større nettverk av mellommenn som tidligere.

Godt organisert

Alle som investerer ved bruk av tilbud som normalt faller utenfor det ordinære meklermiljøet knyttet til bankene kan bli rammet av disse haiene, som er godt organisert gjennom kriminelle ligaer.

Nigerianske kriminelle bander har svindlet vestlige næringsdrivende de siste 10- 12 åra.

De såkalte Nigeria-brevene har dumpet ned i tusentall til private postkasser og store norske selskaper.

Enkelte norske borgere som er kjent fra tidligere internasjonale bedragerier, har opptrådt som mellommenn for Nigeria-bandene.

Det finnes eksempler på at nordmenn har krevd fradrag for tap på penger som er utbetalt til bandene. En person krevde et skattefradrag på nesten åtte millioner kroner.

BETYDELIGE TAP: Direktør Helge Kvamme forteller at nordmenn har lidd betydelige tap på investeringsbedragerier. - Bakmennene kan sitte hvor som helst i verden. De opererer over internett, sier han.