Bondefanget Stensrud

Banker og finansieringsselskaper har spurt Torgeir Stensrud om han vil jobbe som rådgiver i kredittsaker og i forbindelse med oppbygging av konsern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLLEN (Dagbladet): Men Stensrud prioriterer våronna.

- Jeg har fått flere forespørsler om en rådgiverrolle. Til og med tidligere kunder i Finance Credit har henvendt seg, men på grunn av saken har jeg sagt nei. Kjøp og salg av fordringer og inkasso er det ikke mange i Skandinavia som kan bedre enn meg.

- Kan du bli forretningsmann igjen?

- Ja, men jeg tror ikke jeg vil. Jeg er overrasket over nivået på henvendelsene og kommer til å si ja til noen oppdrag. Jeg trenger pengene. Jeg har skaffet staten over 200 millioner i skatter og avgifter, men har hittil ikke mottatt et øre i trygd selv om jeg er ufør og alvorlig syk.

FAKTA

Torgeir Stensrud

Gift, to barn.

Tidligere styreformann i Finance Credit.

Tiltalt for grovt bedrageri mot sju banker for til sammen 1,4 milliarder kroner, forfalskning og brudd på regnskapsloven. Økokrim har ennå ikke berammet rettsaken.

Aktiv frimurer.

Har militær bakgrunn.

«Har bankkort»

Torgeir Stensrud kommer på traktor til Sundvollen. Fyller diesel. Smiler: - Se, jeg har bankkort! Massey Ferguson er en del av gården. I disse dager avklares private forhold til Stensrud og hans konkursbo.

- Kona hater sånne som deg, sier Stensrud.

- Dette her er helt på kanten, men jeg gjør det fordi jeg forstår at jeg spiller en offentlig rolle.

Vi sitter på Vik Skysstasjon. Her er Stensrud godt kjent og ingen bryr seg. Svart kaffe og en vaffel takker han ja til.

- Det er helt sant at jeg holdt på å spise og drikke meg i hjel.

- Hvordan?

- Det var et liv med flyplasser og møter, lunsjer og middager.

- Hvordan lever du nå?

- Så sunt jeg kan. Jeg er fortsatt glad i mat, men prøver å være bevisst på hva jeg spiser. Og jeg tar meg en whisky eller tre i godt selskap, men bare en gang i uka.

«Mr. Stappmett»

Torgeir Stensrud veide 155 kilo da han ble arrestert. I Finance Credit-hovedkvarteret kalte de ham «Mr. Stappmett». Nå har han tatt av 25 kilo, men bør ta av 25 til. Han har så høyt undertrykk i blodstrømmen at ingen spesialister ved sykehusene tør å operere hofta som gir ham smerter døgnet rundt.

- Jeg hadde bestilt operasjon i januar 2003, men da satt jeg jo inne. Jeg havnet i helsekø og nå får jeg ikke lov å operere, legene sier at jeg risikerer livet. Dessuten har vi ikke penger til å finansiere operasjonen.

- Er du villig til å risikere livet?

- Jeg er ikke redd for å dø, men har så mye ugjort. Jeg har lyst til å leve, være sammen med familien. Men enda verre vil det være å ende opp som en grønnsak i en rullestol etter en hjerneblødning.

Stensrud bruker gåstav og sliter fælt for å komme opp til og ned fra førersetet på «Truls» som han kaller traktoren.

- Noe av det verste for meg er å tenke på hvor god form jeg var i for 25 år siden da jeg var på landslaget i militær femkamp og syklet Trondheim- Oslo og den elendige forfatningen jeg har satt meg i.

- Og nå?

- Jeg må spise seks forskjellige medisiner daglig. Jeg er for feit, jeg har sukkersyke, jeg har dårlige nyrer, men likevel får jeg ikke vite hva som egentlig feiler meg og hvorfor de ikke tør å operere.

Nå er det våronna som skal gjøres. Potetene skal settes og hvetekornene skal sås. Stensrud blir møkkete på fingrene hver dag.

Gleder seg

- Livet i dress med striper savner jeg ikke. Du kjenner verken lukter eller smaker, men ser kanskje et miniskjørt i ny og ne. Nå gleder jeg meg over å se hvordan naturen utvikler seg hver eneste dag. I fjor vår fant jeg ei linerle som hadde lagt egg bak på traktoren.

Stensrud legger ikke skjul på at han har et kristent livssyn.

- Jeg løper ikke rundt og roper halleluja, men har bedt mitt Fadervår siden jeg var liten gutt. Bevisstheten om at det går an å be om hjelp er annerledes nå. Jeg prøver å se det positive i alt og alle.

Torgeir Stensrud har vitnet hele fem ganger i saken mot Trond Kristoffersen. Selv vet han ikke når han må møte som tiltalt.

- Jeg føler på mange måter at dette også har vært min sak. Jeg erkjenner de fleste fakta, men ikke nødvendigvis straffskyld. I motsetning til Trond har jeg ingenting å utsette på Økokrims etterforskning eller aktoratets spørsmål til meg i retten. Jeg er derimot skuffet over Tronds forsvarere som forsøker å sette min troverdighet på spill ved å trekke fram ting som

overhodet ikke har noe med denne saken å gjøre.

Første æresgrad

- Er det ikke relevant at du ble dømt for medvirkning til bedrageri i 1993?

- Jo, det var en fillesak som dreide seg om brevgiro til en kunde i forbindelse med mitt firma som hadde rettighetene til å selge utstyr i forbindelse med sykkel-VM. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg saksøkt både Jan P. Syse og Lars Rise for brudd på avtalen. Det kom ikke 80000 tilskuere som planlagt, men 4000. Jeg fikk økonomiske problemer og måtte stille en selvskyldnerkausjon på en million. Det var altså en brevgiro som ble en dag seinere betalt enn det jeg lovte.

- Dommeren stoppet forsvarerens eksaminasjon av deg og da ble det antydet at dette kunne ha sammenheng med at både du og dommeren var frimurere.

- Ja, hørt sånt tøv? Ikke døm frimureriet på grunnlag av medlemmene, men på grunnlag av dets innhold.

- Kristoffersen ble vervet av deg, men tar i dag avstand fra de lukkede brorskap?

- Når Trond sier at han har mistet respekten for frimureriet fordi jeg skulle gått bak ryggen hans, er det et spørsmål om hvem som gikk bak ryggen på hvem. Det er synd at han ikke gikk i losjen og lærte, og jeg lurer på om han også fordømmer sin egen bror som er frimurer med sjuende grad.

Har respekt for Trond

- Er du sint på Kristoffersen etter det han har sagt om deg?

- Nei. Nå hører vi bare dritt om hverandre, men Trond er et menneske jeg har respekt for. Han var god nok for meg den gangen og er god nok for meg i dag. Måten han tok seg av sin datter Ina Linn på helt fra hun var baby, viser at han har et godt hjerte.

Stensrud innrømmer at han har hatt det vondt i forbindelse med mange påstander om at han alene skal ha forfalsket underskrifter og lurt til seg penger.

- Jeg var aldri desperat og har aldri bevisst forsøkt å lure noen.

- Det går rykter om at du også har gjemt unna penger?

- Det vet jeg, men det er ingenting å hente noe sted. Og det vet min bobestyrer.

- Du har ingen eiendom i Spania?

- Nei, vi hadde opsjoner på landområder i Alicante, men det ble aldri noe av. Når skal dere i pressen spørre dere selv om innholdet i overskriftene fra november 2002 da dere skrev at vi hadde gjemt unna 600 millioner? spør Stensrud som fortsatt mener Finance Credit kunne vært reddet:

- Ja, det mener jeg. Hvis ikke Trond og jeg hadde mistet hodet og bankene hadde gitt oss en sjanse. Det lå verdier for 700- 800 millioner i den friske delen av konsernet.

- Du som er så dårlig til beins, du sto i retten da du vitnet i timevis?

- Det er fordi jeg tenker best når jeg står oppreist.

TORGEIR OG «TRULS»: Torgeir Stensrud har konstante smerter i hofta og sliter med å komme opp og ned av sin gode venn, traktoren, som han kaller «Truls». - Jeg savner ikke livet i dress. Nå kjenner jeg lukter og smaker, sier han.