Bondelaget: - Ingen avtale bedre enn dårlig avtale

Norges Bondelag puster lettet ut etter at forhandlingene om en ny WTO-avtale brøt sammen i Cancun søndag. Attac kaller avtalen en seier for u-landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale. Det lå an til en tekst norske bønder ikke kunne leve med, og da er en utsettelse å foretrekke, sier styreleder Terje Riis-Johansen i Norges Bondelag til NTB.

- Bevisstgjøring

Riis-Johansen mener forhandlingene har vært dårlige i lang tid, også før Cancun. Samtidig ser han sammenbruddet som en seier for verdens u-land, etter at Kenya satte foten ned for videre forhandlinger.

- Dette vil være en ny bevisstgjøring for fattige land. Det kan her bli snakk om før og etter Cancun, sier Riis-Johansen.

Attac-leder Steinar Alsos mener utfallet av Cancun demonstrerer at WTO-systemet er grunnleggende udemokratisk.

- Seier

- En demokratisk organisasjon hadde sørget for en levelig avtale for u-land i det som skulle være u-landsrunden. Men det er en seier for u-landene at de har greid å stanse en avtale som ville vært et sinnssykt tilbakeskritt, sier Alsos til NTB.

Alsos mener Cancun-forhandlingene har vært et eneste råkjør fra EU og USAs side.

- De har forsøkt å kjøre over u-landene. Det har vært et forsøk på å bruke rå makt, som ikke er gått, sier Alsos.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer