Bondelaget: - Ingen avtale bedre enn dårlig avtale

Norges Bondelag puster lettet ut etter at forhandlingene om en ny WTO-avtale brøt sammen i Cancun søndag. Attac kaller avtalen en seier for u-landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale. Det lå an til en tekst norske bønder ikke kunne leve med, og da er en utsettelse å foretrekke, sier styreleder Terje Riis-Johansen i Norges Bondelag til NTB.

- Bevisstgjøring

Riis-Johansen mener forhandlingene har vært dårlige i lang tid, også før Cancun. Samtidig ser han sammenbruddet som en seier for verdens u-land, etter at Kenya satte foten ned for videre forhandlinger.

- Dette vil være en ny bevisstgjøring for fattige land. Det kan her bli snakk om før og etter Cancun, sier Riis-Johansen.

Attac-leder Steinar Alsos mener utfallet av Cancun demonstrerer at WTO-systemet er grunnleggende udemokratisk.

- Seier

- En demokratisk organisasjon hadde sørget for en levelig avtale for u-land i det som skulle være u-landsrunden. Men det er en seier for u-landene at de har greid å stanse en avtale som ville vært et sinnssykt tilbakeskritt, sier Alsos til NTB.

Alsos mener Cancun-forhandlingene har vært et eneste råkjør fra EU og USAs side.

- De har forsøkt å kjøre over u-landene. Det har vært et forsøk på å bruke rå makt, som ikke er gått, sier Alsos.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.