Landbruksforhandlingene 2017:

Bondelaget avslutter aksjonen over hele landet

Tirsdag ble det brudd i landbruksforhandlingene. Over hele landet aksjonerte bønder i morgentimene. Klokka ni avslutter de aksjonen.

GOD STEMNING: Bondelaget har sperret av Asko på Vestby. Her serverer bøndene nå lefser og kaffe til oppmøtt politi. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GOD STEMNING: Bondelaget har sperret av Asko på Vestby. Her serverer bøndene nå lefser og kaffe til oppmøtt politi. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
MÅTTE SNU: En lastebil måtte snu da bønder i dag blokkerte for vareutkjøring ved Asko-lageret på Kalbakken i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MÅTTE SNU: En lastebil måtte snu da bønder i dag blokkerte for vareutkjøring ved Asko-lageret på Kalbakken i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

VESTBY (Dagbladet): I morgentimene i dag aksjonerte Norges bondelag en rekke steder, i protest mot forhandlingsbrudd. Ved ASKO i Vestby forsøkte politiet å avbryte aksjonen, men holdt seg på sidelinja.

- Det er veldig rolig her nå. Politiet står å ser på oss. Vi blokkerer alle biler ut, men sørger for at det ikke blir noen trafikkale problemer, sier Bjørn Gimming til Dagbladets mann på stedet.

  • Klokka ni ble det så klart at bøndenes aksjon er over for denne gang.

Forsøkte å avbryte - endte med svelespising

Politiet var til stede på flere av aksjonsstedene. På Jessheim har politiet på Romerike fått flere klager på traktorer som hindrer trafikken og gjør at folk ikke kommer seg på jobb.

I Vestby i Akershus ønsket politiet å avbryte aksjonen, men endte i stedet opp med å spise lefser og drikke kaffe med bøndene.

- SKAL DET VÆRE EI LEFSE? Bondelaget har sperret av Asko på Vestby. Bøndene serverer politiet lefser og kaffe. Kos i Vestby. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- SKAL DET VÆRE EI LEFSE? Bondelaget har sperret av Asko på Vestby. Bøndene serverer politiet lefser og kaffe. Kos i Vestby. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- En grei dialog

Samme politidistrikt forteller at de har mottatt klager på bønder som aksjonerer i Snipetjernveien og Regnbueveien på Langhus.

- Vi er på vei til Langus, sier Jan-Andre Delbeck til Dagbladet, og legger til at oppbrytningen går smertefritt i Vestby.

PROTESTERER: Her gjør bøndene seg klare til å protestere i morgentimene i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PROTESTERER: Her gjør bøndene seg klare til å protestere i morgentimene i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er en grei dialog mellom innsatsleder på stedet og aksjonistene.

- Vil ha en inntekt med lik linje med andre

Dagbladet møtte i dag tidlig bønder som blokkerte for vareutkjæringen ved Asko-lageret på Kalbakken i Oslo.

- Vi må kunne ha en inntekt på lik linje med alle andre.

Det sier Eli Berven, leder for Akershus Bondelag, om hvorfor bønder over store deler av landet blokkerer varutkjøring fra matkjedenes grossistlagre.

POLITIET PÅ PLASS utenfor Asko på Kalbakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug /
POLITIET PÅ PLASS utenfor Asko på Kalbakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Vis mer

- Vi er ikke fornøyde med tilbudet i jordbruksforhandingene. Det er ikke i samsvar med landbruksmeldinga der det står tydelig at inntektsgapet til de andre yrkesgruppene skal tettes, sier Berven til Dagbladet.

- Det er ingen selvfølge at man er selvberga på mat, legger Eli Berven til.

Forhandlingsbrudd

På spørsmål om hun mener at demonstrasjonsformen er en god måte å sette et standpunkt på, svarer Berven ja.

Hun tror at folk har forståelse for bøndenes standpunkter.

BLOKKERER UTKJØRINGA: Bondelaget. Her ved Akershus-leder Eli Berven. Foto: Thomas Rasmus Skaug /Dagbladet
BLOKKERER UTKJØRINGA: Bondelaget. Her ved Akershus-leder Eli Berven. Foto: Thomas Rasmus Skaug /Dagbladet Vis mer

I utgangspunktet skal demonstrasjonen vare i tre timer, oppgir fylkeslederen. Dette i etterkant av at det ble brudd i jordbruksforhandlingene.

- Et relativt sårbart system

I går sa Bondelagets generalsekretær Per Skorge at alle landets butikkjeder rammes. Dette gjelder seks anlegg for Rema-butikkene, seks for Coop, og enda flere for Norgesgruppen, ifølge generalsekretæren.

Disse rammes:

Matkjedenes grossistlagre på disse stedene blir ifølge Norges Bondelag blokkert fra fredag klokken 6:

ASKO:

Tromsø, Bodø, Trondheim, Molde, Sula/Ålesund, Bergen, Ålgård, Lillesand, Larvik, Drammen/Lierbyen, Vestby sentrallager, Kalbakken, Brumunddal, Leira.

REMA:

Narvik, Trondheim, Bergen, Sandnes, Langhus/Ski, Vinterbro/Ås.

COOP:

Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Jessheim, Langhus/Ski.

Kilde: Norges Bondelag

- Dette er et relativt sårbart system, der det er små lagre i butikkene og stadige forsyninger i butikkene. Det betyr at en relativt raskt vil se dette i butikkene, uttalte Skorge i får overfor Dagbladet.

Kritikk fra Dale

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), er lite begeistret for demonstrasjonsformen.

- Jeg registrerer at bøndene velger å protestere, og det er de fri til å gjøre, men gjennom å velge en slik aksjonsform risikerer bøndene å heller undergrave enn å bygge opp omdømmet sitt, mener Dale.

Han mener aksjonen vil møte lite forståelse hos forbrukerne.

- Dette rammer vanlige folks hverdag. Jeg vil oppfordre Bondelaget til å bruke fornuft og ikke gjøre det vanskeligere for folk å få hverdagen til å gå rundt, hevdet ministeren foran dagens aksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer