Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondelaget «kuppet» 55 lokalaviser

Lagde egne piratversjoner for å fremme sine krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bondelag «kuppet» onsdag morgen 55 lokalaviser og Dagens Næringsliv som et ledd i arbeidet med å fremme sine krav foran landbruksoppgjøret.

Logoen og en typisk førsteside til de lokalavisene 55 avisene pluss DN erstattet førstesiden på Bondelagets egen avis.

Øverst til venstre var det plassert en beskjed om at dette var en etterligning.

Bondelagets aviser ble distribuert av vel 5 000 bønder da 400 lokallag over hele landet aksjonerte onsdag.

Lederen i Norsk Bondelag, Bjarne A. Undheim, håper og tror at redaktørene vil ta aviskuppet med humør og tilgi fremgangsmåten.

- Respektløst

Aviseiere og redaktører reagerer på «stuntet» og mener det er fullstendig forkastelig og respektløst overfor avisene.

- Det er fullstendig forkastelig å komme og be om tilgivelse etter at man har tatt seg til rette uten å spørre om lov. Det vitner om liten respekt for avisene og er med på å rive ned avisenes troverdighet. Det er et ran av avisenes integritet, svarer generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening.

Øy sier til NTB at Redaktørforeningen og Mediebedriftenes Landsforbund vil komme med en reaksjon overfor Norges Bondelag.

image: Bondelaget «kuppet» 55 lokalaviser

- Lånte glans

 Undheim sier at Bondelaget lånte litt glans fra svært viktige lokal- og fylkesaviser og Norges mest sentrale næringslivsavis for å få fram budskapet sitt foran jordbruksforhandlingene.

Bøndene leverer sine krav 25. april, mens staten kommer med sitt tilbud 6. mai.

 
Bondelaget har vedtatt at forhandlingsresultatet skal ut på uravstemning blant medlemmene - første gang dette skjer siden 1991.

Bondelaget har også opprettet et eget aksjonsutvalg som forbereder ulike aksjoner ved et eventuelt brudd i forhandlingene.

Høyt trykk

Forventningene til oppgjøret er stort. Det er lokale aksjoner flere steder i landet med krav om at regjeringen må åpne pengesekken.

- Det er lenge siden trykket foran et jordbruksoppgjør har vært så voldsomt, sier Undheim.

HÅPET AT REDAKTØRENE VILLE SE HUMOREN: Lederen i Norsk Bondelag, Bjarne A. Undheim, trodde at redaktørene ville ta aviskuppet med humør. Norsk Redaktørforening reagerer på Bondelagets framgangsmåte. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
HÅPET AT REDAKTØRENE VILLE SE HUMOREN: Lederen i Norsk Bondelag, Bjarne A. Undheim, trodde at redaktørene ville ta aviskuppet med humør. Norsk Redaktørforening reagerer på Bondelagets framgangsmåte. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

Trykket skyldes ikke minst at landbruksminister Terje Riis-Johansen kommer fra Senterpartiet.

- Vi må ha et oppgjør som får bønder til å bli i yrket og som motiverer neste generasjon til å overta. Det er paradoksalt og umoralsk at norsk landbruk svekkes samtidig som etterspørselen øker, internasjonale matvarepriser stiger, og konkurransen om råvarer og matjord øker. Det er ikke mening i at Norge skal bli enda mer avhengig av utenlandsk import og internasjonale matselskaper. Vi må styrke norsk landbruk, men da må regjeringen legge til rette for det gjennom landbruksoppgjøret, sier bondelagslederen.

I sine krav vil Bondelaget blant annet vise til at jordbruksinntektene går ned, slik at gjennomsnittsinntekten i jordbruket er på rundt 187 000 kroner mot 380 000 kroner for andre grupper.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media