Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bonden David skal grave opp 36 Spitfire-jagerfly i Burma

- Ble gravd ned i trebokser i 1945.

I BURMA: Dette Spitfire-flyene ble angivelig fotografert i Rangoon i Burma i 1946. Foto: AP Photo/British Official Photo / NTB scanpix
I BURMA: Dette Spitfire-flyene ble angivelig fotografert i Rangoon i Burma i 1946. Foto: AP Photo/British Official Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 16 år har bonden David Cundall (62) søkt, bedt om tillatelser og forsøkt å skaffe penger til en ordentlig gravejobb.
Cundall mener han i 2004 lokaliserte 36 Spitfire-jagerfly, gravd ned ved flyplassen i Mingaladon i Burma (Myanmar).

Jagerflyene, som var britenes viktigste luftvåpen under andre verdenskrig, ble angivelig beordret gravd ned av Earl Mountbatten.

Flyene var splitter nye og hadde kommet til Burma så sent som i august 1945. Mountbatten ønsket dem nedgravd fordi han fryktet de skulle havne i fiendens hender. Japan okkuperte Burma i deler av krigen, før britene tok det tilbake.

Glemt Flyene skal ha blitt klargjort for langtidslagring og plassert i trebokser.

I 1948 ble Burma uavhengig. Og flyene glemt. Men ikke helt.

Cundall hevder han først hørte om dem i 1996, da han snakket med en krigsveteran. Senere sporet han opp åtte andre personer som «fortalte den samme historien», skriver Telegraph.

Ifølge avisa har Cundall vært i landet 16 ganger etter dette. For å lete. Og å søke ulike tillatelser. I 2004 fikk han endelig tillatelse til å søke etter dem på flyplassen. Og han mener de ble lokalisert 10 meter under bakken etter et elektromagnetisk søk. Funnstedet passer med de åtte øyenvitnebeskrivelsene. De mener det ble gravd ned 36 fly der.  

- Vi fikk boret et hull og sendt ned et kamera. Det kom inn i en treboks. Vi  mener vi så et fly der nede, sa han til Telegraph i november i fjor.

Starter i dag I dag landet Cundall og teamet hans i Burma.

Han fikk den endelige tillatelsen til å forsøke å grave dem opp etter at sanksjonene mot landet, som blant annet innebar forbud mot å transportere våpen og militært utstyr inn og ut av landet, ble opphevet. Den endelige avtalen ble forhandlet fram da David Cameron, britenes statsminister, besøkte Burma i fjor vår.

Avtalen innebærer at den burmesiske regjeringen får 50 prosent av eventuelle salgsinntekter. Cundall vil få 30 prosent, mens det som omtales som hans agent vil få 20 prosent, melder BBC.  Cundall hevder han har brukt ca 1,6 millioner kroner av egen lomme på prosjektet. Han har også fått pengestøtte av et hviterussisk spillselskap.

I BURMA I DAG: David Cundell (til venstre) og arkeologen Andy Brockman møtte pressen fredag, før de dro til Burma. Foto: AP /Alastair Grant / NTB scanpix
I BURMA I DAG: David Cundell (til venstre) og arkeologen Andy Brockman møtte pressen fredag, før de dro til Burma. Foto: AP /Alastair Grant / NTB scanpix Vis mer

Verdien av hvert fly kan være så høy som 15 millioner kroner per stykk, ifølge Telegraph.

Det er i dag anslagsvis bare 50 flyvedyktige Spitefire-jagerfly i verden.

- Dette vil bli den største samlingen Spitefire-fly i verden, har en av Cundalls burmesiske samarbeidspartnere tidligere sagt ifølge Guardian.

Grave i seks uker Det er uklart hvor mange fly som i sin tid ble gravd ned i Burma. Anslagene varierer fra 36 via 60 til 124.

Cundall skal nå grave og søke i seks uker. Med seg til Burma har han blant annet Stanley Coombe, som tjenestegjorde i landet, og som er en av Cundalls åtte øyenvitner.

- Vi forventer at de vil være i veldig god stand. Hvis de er skadet, tror vi de vil være enkle å sette i stand, sier Cundall til BBC.

Den tidligere bonden Cundall har søkt etter og gravd opp fly i 36 år.

SPITFIRE: Spitfire-flyene var et av britenes viktigste militære verktøy under andre verdenskrig. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis / NTB scanpix
SPITFIRE: Spitfire-flyene var et av britenes viktigste militære verktøy under andre verdenskrig. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!