Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bonden holdt 4 mårhunder, 4 vaskebjørner og 3 nesebjørner på gården - og lot dem yngle

Nå er mannen (47) dømt til 15 måneder i fengsel for ulovlig utsetting av fremmede, svartelistede arter i norsk natur.

DØMT FOR VASKEBJØRN: Kristiansand tingrett har nå dømt en sauebonde til fengsel i ett år og tre måneder for grovt bedrageri av erstatningsordningen for rovviltskader på bufe og for utsetting av fremmede svartelistede arter i norsk fauna, som blant annet mårhund og vaskebjørner. Bildet er fra Orlando og viser en liten vaskebjørn som klamrer seg til en trestamme. 

Foto: Kirsten Buzzi/Dagbladet
DØMT FOR VASKEBJØRN: Kristiansand tingrett har nå dømt en sauebonde til fengsel i ett år og tre måneder for grovt bedrageri av erstatningsordningen for rovviltskader på bufe og for utsetting av fremmede svartelistede arter i norsk fauna, som blant annet mårhund og vaskebjørner. Bildet er fra Orlando og viser en liten vaskebjørn som klamrer seg til en trestamme. Foto: Kirsten Buzzi/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 47 år gamle mannen ble i Kristiansand tingrett også dømt for for grovt bedrageri av erstatningsordningen for rovviltskader på bufe.

Som bonde forledet han i perioden oktober 2010 til januar 2011 ansatte hos fylkesmannen i Vest-Agder til å utbetale seg 667 772 kroner i erstatning ved å hevde at tilsammen 246 husdyr - henholsvis 209 sauer og 37 geiter - var tatt av ulv.

Ifølge dommen medførte det «helt eller til en vesentlig del» ikke riktighet at rovdyr hadde tatt så mange av husdyra hans.

Mannen skal også, ifølge dommen, ha oppgitt feilaktig rase på geitene.

- Farlige smittebærere Økokrim har bistått påtalemyndigheten i Agder som medaktor i saken på tiltalens punkt om grov miljøkriminalitet, og skriver i en pressemelding at bonden ble dømt for utsetting av fremmede svartelistede arter i norsk fauna, som blant annet mårhund og vaskebjørner.

Mårhunden er en særlig farlig smittebærer og spreder av blant annet rabies og parasitter som også kan smitte til husdyr og mennesker, skriver Økokrim på sine nettsider.

Sauebonden hadde ifølge dommen fire mårhunder, fire vaskebjørner, tre nesebjørner og to chipmunks, (jordekorn) på gården - og der lot ham dem yngle.

- Rømte Ifølge Økokrim ville mårhundene og vaskebjørnene vært i stand til å spre seg raskt og yngle i stort antall i løpet av få år om de hadde sluppet ut i norsk sørlandsnatur.

- Disse fremmede artene har evne til å fortrenge andre arter i stor grad og er altetende. Dersom de kommer opp i større antall utgjør de en stor trussel for alle våre fuglearter som legger reir på og nær bakken, mener Økokrim.

Ifølge dommen hadde en vaskebjørn beviselig rømt fra gården.

Avlivet - Alle de fremmede artene funnet på gården ble avlivet, og mårhundene og vaskebjørnene obdusert og sjekket for parasitter. Vaskebjørnene var infisert av en svært hardfør parasitt, baylisascaris procyonis, som tidligere ikke er påvist i Norge, opplyser Økokrim.

- Denne parasitten kan smitte videre til andre dyr og mennesker hvilket har vekket bekymring hos veterinærmyndighetene. I verste fall kan spredning av parasitten (og andre som mårhunden er bærer av) gjøre at vi ikke kan bruke vår natur slik vi er vant til.

Nektet straffskyld Ifølge politiadvokat Inge Svae-Grotli, som var medaktor i saken, nektet bonden staffskyld for bedrageriet.

- Men dyrene ble funnet hjemme på gården hans i inngjeringer der, så det måtte han erkjenne, sier Svae-Grotli til Dagbladet.

Videre opplyser han at dommen ikke ennå er rettskraftig.

Politiadvokaten sier at alle må være klar over at fremmede dyrearter kan være farlige for norsk natur.

- Det kan ha konsekvenser i seg selv, og kan også være forbundet med streng straff, sier han.

- Er veldig glad i dyr Advokat Jon Anders Hasle er forsvarer for bonden. Han mener retten har dømt klienten feil når det gjelder spørsmålet om bedrageri.

- Min klient er helt klar på at han er uslyldig når det gjelder dette punktet, og mener dommen er feil, sier Hasle til Dagbladet.

- Når det gjelder dommen forøvrig er vi fornøyd over å ha fått gjennomslag for at påstanden mot ham var for streng, og at retten mente det ikke var grunnlag for rettighetstap, fortsetter Hasle.

Videre sier advokaten at bonden neppe var klar over hvor ulovlig det var å ha vaskebjørn, mårhund, nesebjørn og jordekorn på gården.

- Han har ikke hatt tanker om at det er så alvorlig. Han er veldig glad i dyr, og har mange forskjellige dyr, og disse dyra var noen han tilfeldig kom over. Han skjønner i ettertid at han burde undersøkt bedre om han hadde lov til å innføre dyra til Norge, men var nok ikke like bevisst dette da det skjedde, sier Hasle.