Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bonden nektet for at hestene har hatt det ille. Nå blir han fratatt dem

Mattilsynet har avgjort saken.

VANSKJØTSEL: Så mange som fem hester skal ha blitt utsatt for vanskjøtsel etter dyrevelferdsloven, ifølge DRM 24. To av hestene skal ha grodd så lange hover at de har problemer med å stå oppreist. Foto: Privat
VANSKJØTSEL: Så mange som fem hester skal ha blitt utsatt for vanskjøtsel etter dyrevelferdsloven, ifølge DRM 24. To av hestene skal ha grodd så lange hover at de har problemer med å stå oppreist. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem hester i Vestfold er flyttet etter det Mattilsynet kaller grov og langvarig vanskjøtsel. Dersom eier motsetter seg omplassering, vil dyrene bli avlivet.

Hestenes hover var så lange at de vokste oppover, viser bilder av dyrene. Dagbladet omtalte saken og de forferdelig bildene i helga.

- Mattilsynet har varslet et vedtak om at hesteholdet må avvikles. Dette for å sikre at hestene får tilfredsstillende tilsyn og stell, herunder oppstalling, pleie og veterinærtilsyn, sier Rita Aina Kvennejorde, avdelingssjef hos Mattilsynet Søndre Buskerud, til NTB.

Flytter hestene
Det var onsdag ikke avklart hva som skal skje videre med hestene.

- Vi samarbeider tett med politiet i denne saken og bistår nå hesteeieren med å flytte hestene. De blir flyttet inn i oppstallingsbokser innendørs, med mykt underlag, og blir i samråd med veterinær stående der til vi vet hva som skal skje videre med hestene, sier hun til NTB.

SLITER MED Å STÅ OPPREIST: To av hestene skal ha grodd så lange hover at de har problemer med å stå oppreist, får Dagbladet opplyst av en av de frivillige på stedet. Foto: Privat
SLITER MED Å STÅ OPPREIST: To av hestene skal ha grodd så lange hover at de har problemer med å stå oppreist, får Dagbladet opplyst av en av de frivillige på stedet. Foto: Privat Vis mer

Dersom eieren motsetter seg omplassering, må dyrene avlives.

- Vi håper de fleste hestene er så friske at de kan bli omplassert, og at hesteeieren ønsker det selv, sier Kvennejorde.

Kritikkverdige forhold Politiet ble kontaktet av en turgåer som tilfeldigvis hadde gått forbi gården på torsdag. Et kjapt blikk inn til hestene skal ha avslørt at dyrene levde under svært kritikkverdige forhold.

Det er totalt fem hester på gården, som alle mistenkes å være utsatt for vanskjøtsel.

Flere lokale hestekyndige skal ha fått tillatelse fra eieren til å ta hånd om flere av hestene. Dagbladet har vært i kontakt med en av de frivillige, som har bedt om å forbli anonym. Personen forteller at hestene har levd under grusomme forhold.

- Hestene var gjerdet inn på et område de absolutt ikke burde oppholde seg. Det ligger glass og gamle jernstenger strødd. Stallen er så full av møkk, mugg, vann og dårlig høy at hestene ikke kan gå inn der.

Nekter Dagbladet var i helga kontakt med bonden, som stiller seg uforstående til anklagene.

image: Bonden nektet for at hestene har hatt det ille. Nå blir han fratatt dem

- Jeg har ikke sett bildene, men det stemmer ikke at hestene har hatt det ille. Folk har det med å overdrive, sier hesteeieren til Dagbladet. 

Personen vil ikke svare på spørsmål om hovene, men nekter for at hestene ikke har hatt tilgang på god fôr. 

- Politiet hadde fått en anmeldelse fra en turgåer, og kom hit i går. Men hestene har hatt det bra. Fedmen på kroppene deres viser at jeg har foret dem godt, sier eieren videre. 

Hesteeieren ønsket ikke å komme med ytterligere kommentarer til Dagbladet. Politiet opplyser til DRM 24 at hesteeieren umiddelbart fikk pålegg om å sikre hestene på et egnet, avgrenset område med tilgang på frisk fôr.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart