Bonden så seg nødt til å skyte

I etterkant synes han det ble gjort en slett jobb av politiet. Han opplevde noen av dem som arrogante og lite trivelige.

UREDD ULV: Bonden som skøyt ulven sier til Natioen at han først trodde ulven var en bikkje fordi den ikke viste noen tegn til frykt. Foto: Politiet
UREDD ULV: Bonden som skøyt ulven sier til Natioen at han først trodde ulven var en bikkje fordi den ikke viste noen tegn til frykt. Foto: PolitietVis mer

Bonden som skjøt en ulv i Sør-Odal på tirsdag, sier til Nationen at han ikke så noen annen utvei. Ulven var ikke redd og så ut til å angripe saueflokken hans.

Da kona til bonden skulle ta en snartur innom fjøset så hun ulven rett bak huset. Ulven jagde saueflokken i sirkler innenfor strømgjerdet da bonden hørte kona skrike i panikk.

Ulven var ikke redd

Han så ut av vinduet og trodde han så en hund. Den oppførte seg som en bikkje, den var ikke redd for mennesker. Da bonden hadde en ulv utafor fjøset i fjor, pilte den av gårde så fort den så kona, forteller bonden.

Da kona ropte «ulv» løp han til våpenskapet og tok med hagla og to patroner ut. Kona skreik og sparka etter ulven. Selv da ble ikke ulven redd. Hun gjorde dette gjentatte ganger og prøvde å lage et skjold mellom ulven og sauene.

Bonden kom seg over gjerdet og ulven lagde så en større sirkel, slik at kona fikk presset sauene opp og vekk fra ulven. Da skrek hun:

- «Skyt ulven» og jeg skyter to skudd. Den går ca. 20 meter før den faller om, sier han til Nationen.

Han sier at det optimale ville vært å skyte et varselskudd. Men ulven hadde blitt skreket til, jaget og sparket etter uten å la seg merke med noe av det. Ulven prøvde aldri å trekke seg, legger han til.

Etter å ha skutt ulven ringte han naboen for å fortelle hva som skjedde. Deretter ringte han politiet. 5-6 minutter seinere kommer tre politibetjenter.

TROMS: Ragnar Elvehøy trodde ikke sine egne øyne da han kjørte langs E6 klokken fem på morgenen. Video: Ragnar Elvehøy. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Slett jobb fra politiet

Han sier det ble gjort en slett jobb fra politiet og kriminalteknikerne. Og at det er dumt at de går så hardt ut i mediene med påstander som ikke er sjekket opp og konkludert.

Bonden reagerer på at politiadvokaten gikk ut i mediene og sa at det ikke var funnet døde eller skadde dyr. En merkelig påstand, mener han, da de ikke undersøkte noen av dyrene eller telte dem.

Bonden eller kona fikk ikke lov å nærme seg innhegningen eller sauene da de på det tidspunktet var vitne og mistenkt. Han sier til Nationen at politiet lett kunne ha undersøkt saken selv.

Han sier videre at det hadde tatt dem 5 minutter å sjekke gjerdet rundt og da hadde de funnet restene av det døde lammet med en gang. De brukte droner for å sjekke området, med hovedfokus på området der ulven lå.

Fant dødt lam

Politiadvokat Henning Klauseie skriver til Nationen at bonden hadde sagt til politiet at alle sauer var gjort rede for. Derfor var det ikke grunnlag for å starte et søk på beitet.

Dagen etter ringte bonden politiet i Kongsvinger og spurte hvordan de kunne si at ingen av dyrene var skadd uten å ha sjekket dem. Han fikk da beskjed om å sjekke dette selv. Noe han i ettertid har skjønt at han burde ha gjort.

Utpå kvelden da sauene hadde roa seg, gikk kona ut på beitet for å ta en titt.

- Normalt når kona går på jordet følger de etter henne overalt, men denne gangen stoppa de midt på jordet. Hun fant et dødt lam nede i hjørnet ved innhegningen.

Arrogant og lite trivelig

Bonden forteller at de fikk beskjed om å ikke legge ut bilder av ulven på sosiale medier. En time seinere ser de bilder på VG av ulven som avisa har fått tilsendt av politiet.

Han forteller også at han opplevde noen fra politiet som arrogante og lite trivelige.

- Jeg hadde forventet mer smidighet fra politiet da jeg ikke er yrkeskriminell eller kjenning av politiet, sier han til Nationen.

Klauseie svarer at det er vanlig at en som har status som mistenkt befinner seg i en unaturlig situasjon. Politiet forsto det som at bonden hadde forståelse for undersøkelsene, men at han etter hvert ble utålmodig og frustrert.

Avhøret av bonden er tatt opp på lyd og politiadvokaten sier at tonen og stemninga i avhøret er god.

Avslutter saueholdet

Bonden forteller at han og kona ikke lenger vil ha sauer etter ferien. De har hatt de for å beite noen jorder, men etter denne opplevelsen mener han det er bedre med en beitepusser.

Han understreker også til Nationen at han ikke har noen politisk agenda. Han ønsker verken å fronte den ene eller andre siden i ulvedebatten, da han synes det er like ekstreme ytterpunkter på begge sider.