Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bonden skjønte lite da disse ulldottene plutselig dukket opp igjen: - Veldig sjeldent

Lammene forsvant i 2015. Kom tilbake som ville dyr.

TILBAKE PÅ GÅRDEN: To sauer som forsvant fra en gård i Ryfylke i Rogaland er kommet til rette. Foto: Christer Mæhle
TILBAKE PÅ GÅRDEN: To sauer som forsvant fra en gård i Ryfylke i Rogaland er kommet til rette. Foto: Christer Mæhle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når lam forsvinner, takler de sjeldent vinteren.

Derfor ble bonden Christer Mæhle overrasket da to raggete sauer dukket opp på gården i Årdal i Ryfylke for fjorten dager siden.

Dette over to år etter at de forsvant.

- Begge var veldig folkesky. De flokket seg ikke sammen med resten av dyrene, og ville ikke inn på stien. Vi trengte åtte personer for å gjete dem inn, forteller bonden om oppdagelsen først omtalt av Strandbuen.

- Feite og gode

Overfor Dagbladet forklarer Mæhle at han sist så de to dyra tidlig på sommeren 2015. Når de omsider dukket opp igjen hadde de mistet bjellene sine, samt den tamheten som kjennetegner norske gårdsdyr.

Likevel var begge to i fin form.

- De var feite og gode. Det har vært bra beite og milde vintere, skjønt om vi hadde funnet dem i februar, hadde de nok vært magre, sier Mæhle.

- De var ordentlig «fluffy». Den ene av dem hadde et «brudeslep» bak, og den gamle ulla hadde begynt å slippe, legger Mæhle til, før han forteller at begge to ble stelt og klippet denne helga.

Imponert over dyra

Drøvtyggerne har også gode utsikter til å bli foreldre, ifølge bonden.

GRESSET ER IKKE ALLTID GRØNNERE: Tom Moses (42) var på joggetur i Garth Hill i Wales da han fikk øye på denne stakkaren. - Det virket ikke som et hyggelig sted å overnatte, sier han. Video: AP Vis mer

Han er imponert over de to hjemkomne sauene som begge er en blanding av rasene norsk kvit sau og spælsau.

- Med den overlevelsesevnen de har, er det nok snakk om gode gener, sier Christer Mæhle til Dagbladet.

- Har de fått navn?

- Ikke ennå, men det burde de egentlig få, avslutter bonden.

Sjeldent med overvintring

I likhet med Mæhle, trekker Lars Erik Wallin fram milde vinterhalvår som en årsak til at sauene klarte seg på egenhånd.

- Langs kysten er det, særlig i løpet av de senere årene, milde vintere. Det betyr at det i enkelte områder ikke er noe problem å finne nok å spise, sier generalsekretæren for foreningen Norsk Sau og Geit (NSG) til Dagbladet.

Wallin understreker imidlertid følgende:

- Overvintring i utmarka er veldig sjeldent.

- Bortsett fra villsau, der utegang noen steder langs kysten er en driftsform, er det normale at sauer kommer hjem om høsten. Vi hører imidlertid om dyr som ikke blir oppdaget. Disse går ofte i områder der det vanligvis ikke er sau, selv om jegere og turgåere pleier å oppdage dem og varsle, opplyser Wallin overfor Dagbladet.

FORVIRRET: Den ti måneder gamle sauen Pet har vokst opp sammen med en hundeflokk på en går i Skottland. Ifølge eieren tror Pet tror hun er en hund. Video: Jemma Mackenzie / YouTube Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!