Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bonden slo tilbake mot dyrevernernes kampanje mot ull

PETA ville vise den «nakne sannheten», men fikk et solid motsvar.

VEKKER OPPSIKT: Kampanjen fra Peta med modellen Joanna Krupka har vakt oppsikt. Foto: PETA.
VEKKER OPPSIKT: Kampanjen fra Peta med modellen Joanna Krupka har vakt oppsikt. Foto: PETA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrevernorganisasjonen PETA har kjørt en rekke kampanjer for å få folk til å slutte å kjøpe produkter av ull, da de mener at sauene behandles dårlig ved klipping.

I deres siste kampanje poserer en modell sminket som et mishandlingsoffer naken med et blodig jukse-lam for å illustrere «den nakne sannhet» om ullindustrien.

Nå får kampanjen oppmerksomhet verden over - mest på grunn av motsvaret fra den australske sauebonden og fotografen Jacquie Bateman.

Humoristisk vri Da hun så kampanjen fra Peta børstet hun støvet av et gammelt bilde tatt av den lokale sauebonden Daniel Telfer som for moro skyld klippet sau iført kun støvler. Målet var å vise sin tolkning av ullindustriens «nakne sannhet». 

- Jeg ville gjøre det med en annen tone, og bruke litt humor for å erte PETA-gjengen, heller enn å bare diskutere sak. Du kommer ikke til å få folk til å lytte hvis du gjør det på den måten, forklarer hun til avisa Daily Mercury.

Deles Bildet har gått som en farstott på sosiale medier, og ifølge avisa har over en million personer sett det bare på Facebook. Det er også blitt omtalt av flere utenlandske medier, og avisa Nationen i Norge. 

«Kjære PETA - jeg ser deres nakne modell og den falske sauen deres, og gir dere en naken saueklipper og en ordentlig sau. Sorry. Min er langt mer troverdig enn deres», skriver fotografen på Twitter.

Den siste kampanjen fra PETA har skapt reaksjoner blant sauebønder i Australia, som er verdens største produsent av ull.

Ber om boikott Det er ikke første gang. PETA har flere ganger fått kritikk for anti-ull-kampanjene sine - også i Norge.

Organisasjonen ber folk om å stoppe å bruke ull og heller velge syntetiske materialer, og underbygger advarselen med flere videoer som skal vise sauer som får grov og hardhendt behandling i forbindelse med klipping.

Sauebønder i Australia tar avstand fra videoene, og mener de ikke er representantive for hvordan bønder flest behandler dyrene sine.

Slår tilbake Kampanje-ansvarlig Claire Fryer i PETA Australia slår tilbake mot reaksjonene - og utfordrer folk til å se på videoene organisasjonen har uten å selv bli opprørt over behandlingen sauene får.

Hun mener ullindustrien bør være mer opptatt av å rydde i egne rekker heller enn å spøke med det hun kaller dyremisbruk.

- I sitt naturlige klima vil ikke sau som ikke har blitt avlet spesifikt for å få for mye ull, få mer ull enn det som er nok til å beskytte dem fra vær og vind,og hvis sauer som ikke hører til i Australia var blitt avlet og utnyttet for sin ull, ville det ikke være noe behov for å klippe dem, sier hun til Daily Mercury.