MISTET TRE KUER Rolf L. Feragen mistet tre kuer i lynnedslag, torsdag. Nå venter en sommer uten inntektskilde. Video/foto: Tore Østby, Rørosnytt Vis mer

Bonden sto to meter unna da sommerens inntektskilde momentant døde etter lynnedslag

- Prøvde å gjennopplive dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld ble bonde Rolf L. Feragen (58) vitne til at drøyt 40 prosent av buskapen hans døde momentant, da lynet slo ned i fjøset hans på seteren utenfor Feragen i Røros kommune.

- Vi flytta ut på seteren på torsdag, og jeg var på vinterstedet vårt for å få med siste rest da frua ringte og sa at hun ikke hadde fått festa dyra inne i fjøset. Hun gikk ut for å lete etter de kyrne som fremdeles var i utmark, mens jeg gikk inn for å prøve å feste de tre løse kyrne inne i fjøset, sier Rolf L. Feragen til Dagbladet.

Ute var det tordenvær, og dette var grunnen til at alle dyra skulle festes fast.

- To sekunder etter at jeg hadde fått den siste kua fast, smalt det i en elektrisk kabel på veggen. Da falt den død om med én gang, sier bonden, som først ble intervjuet av Rørosnytt.

Mistet sommerens inntekt

Til Dagbladet sier Feragen at hans oppgave er å ta vare på dyra. Derfor ble han aldri skremt eller redd etter hendelsen, tross at han sto to meter unna den ene kua.

- Jeg har ikke tenkt på meg selv i det hele tatt. Da kuene gikk rett i gulvet, var det første jeg tenkte om jeg kunne hjelpe. Jeg prøvde å gjennopplive dyra, men de var helt døde. Den ene rista i noen få sekunder, men så var det over.

Feragen ringte dyrlegen for å høre om det var noe han kunne gjøre selv. Det kunne han ikke, og dyrlegen kom så raskt han kunne.

Denne sommerens inntekt for Feragen, er basert på melken fra kuene. Etter torsdagens lynnedslag innser bonden at det blir lite penger dette året.

- Det var jo disse kuene jeg hadde basert meg på i sommer. Økonomisk blir det null, men det er nå ikke lov til å sulte i hjel i Norge. Vi driver økologisk, og da er det sånn at vi må bruke melk fra gården for å avle opp kalvene våre, vi kan ikke bruke noen slags melkeerstatning.

Kalven «Lynet»

Midt oppi det hele, har Feragen et lite lyspunkt. For selv om han fredag måtte ringe for å avbestille all tankhenting av melk, kommer den lille melka kuene hans har til å gå videre til kalvene. To av dem ble født tidlig fredag morgen.

- Vi måtte ut og lete etter den siste kua natt til fredag. Langt oppe i fjellheimen fant vi henne - med en nyfødt kalv ved sin side. Da var det bare å bære med seg kalven ned, og den har nå fått navnet Lynet.

Et kvarter etter at morgenmelkingen var over, kom kalv nummer to. Den har de fortsatt ikke funnet navn til.

- Kan ikke bare kjøpe en ny

Rundt 40 prosent av buskapen til bonden forsvant. Han sitter nå igjen med seks kuer og en skadd og skremt hest.

- Det har vært en her som skulle få dyra til å roe seg ned igjen etter torsdagen. Vi har blitt enige med dyrlegen om at vi skal se an den skadde hesten på lørdag. Den er gammel, og da er det vanskeligere for den å takle slike ting som dette, sier Feragen.

Bonden er ved godt mot etter hendelsen, og satser på å være tilbake i drift til sommeren 2017. Selv om forsikringen dekker både det ene og det andre, er røroskua sjelden.

- Det er ikke bare å gå ut og kjøpe en ny. Men jeg kunne ikke tenkt meg å gjøre noe annet enn dette heller, forteller han.