Bøndene får 1,9 milliarder

11 prosent økning fra 2008 til 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bøndene mener den nye jordbruksavtalen på 1,9 milliarder kroner er den beste på flere år, men er samtidig skuffet over at ikke regjeringen var villig til å gi mer.

- Jordbruksavtalen er den beste på mange år, mener Bondelagsleder Bjarne A. Undheim. Likevel er avstanden til andre grupper i samfunnet fortsatt altfor stor, understreker han:

- Totalramma er høy, men den synliggjør samtidig hvordan galopperende kostnader slår direkte inn i bondens hverdag, sier Undheim.

Rammen i avtalen som staten og jordbrukets forhandlingsutvalg ble enige om anslås å øke bøndenes inntekter med knapt 10.000 kroner per årsverk i 2008. Økningen fra 2008 til 2009 er på 11 prosent, eller knappe 22.000 kroner.

Fornøyd statsråd

Av inntektsrammen er 1.505 millioner kroner økte råvarepriser, mens 350 millioner kroner er økt bevilgning over statsbudsjettet i 2009. 45 millioner kroner er ledige midler på avtalen fra 2007.

- Jeg er glad for at vi har fått til en avtale som gir grunnlag for en inntektsvekst i 2009 på 22.000 kroner per årsverk. Avtalen dekker den forventede kostnadsøkningen i 2008 og 2009. I tillegg gir den jordbruket mulighet for å heve inntektsnivået i 2009, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Johansen mener oppgjøret viderefører den snuoperasjonen han har lovet for inntektsutviklingen i jordbruket.

FORNØYD: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) mener oppgjøret viderefører den snuoperasjonen han har lovet for inntektsutviklingen i jordbruket. Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX
FORNØYD: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) mener oppgjøret viderefører den snuoperasjonen han har lovet for inntektsutviklingen i jordbruket. Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Over tre år får jordbruket en netto inntektsvekst på om lag 60.000 kroner per årsverk. Stiger kostnadene for kunstgjødsel og kraftfôr ekstraordinært, gjennomfører vi justeringsforhandlinger til høsten, lover statsråden.

Uravstemning

Bonde- og småbrukarlaget oppfordrer sine medlemmer til å si ja til avtalen, men leder Ole-Anton Teigen innrømmer at de er skuffet over at regjeringen ikke strakte seg lenger. Kravet fra jordbruket var på 3,3 milliarder kroner og dermed langt unna hva partene til slutt ble enige om.

- Jordbruket hadde i år store forventninger om et økonomisk løft utover det vi har fått til i disse forhandlingene. Disse forventningene har blant annet representanter for regjeringspartiene selv bidratt til å skape. Det er spesielt skuffende at staten hadde så lite å bidra med av friske budsjettmidler for å jevne ut noe av effekten av de store prispåslagene som nå kommer, sier Teigen.

Avtalen skal nå til uravstemning hos medlemmene i Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Resultatet blir formidlet til staten 3. juni.

(NTB)