AVTALE I BOKS: En halv milliard i kompensasjon for økte gjødsel- og kraftforpriser gjør også at matprisene i Norge blir dyrere. Arkivfoto; Terje Bendiksby / SCANPIX
AVTALE I BOKS: En halv milliard i kompensasjon for økte gjødsel- og kraftforpriser gjør også at matprisene i Norge blir dyrere. Arkivfoto; Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

Bøndene får 500 mill. i kompensasjon

Avtalen innebærer at maten blir dyrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bøndene får 500 millioner kroner i kompensasjon for den kraftige prisøkningen på kunstgjødsel og kraftfôr. Avtalen innebærer at maten blir dyrere.

Justeringsforhandlingene mellom bondeorganisasjonene og staten ble avsluttet fredag. Partene er enige om at de økte kostnadene skal tas ut i økte målpriser, med virkning fra 1. januar 2009, skriver nettutgaven til Nationen.

En pott på 115 millioner kroner vil bli avregnet i forbindelse med jordbruksoppgjøret til våren. Grunnen er at partene venter at prisen på kunstgjødsel vil synke.

- Vi er fornøyd med at vi har fått en avtale på plass, og at vi får 500 millioner kroner i økte målpriser som en foreløpig kompensasjon. Nå ligger det et press på aktørene i markedet om å få kunstgjødselprisen ned, sier leder i Norges Bondelag, Pål Haugstad.

Kompensasjonen betyr at matprisene øker med 0,5 prosent.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) sier det er behov for kostnadsreduksjoner i jordbruket, og at prisnivået for gjødsel er uakseptabelt høyt.

- Jeg er tilfreds med at partene i jordbruksforhandlingene står sammen om å legge press på markedsaktørene for å få prisene på mineralgjødsel raskt ned til et rimelig nivå, sier Brekk.

(NTB)