Bøndene får mer i lønn og prisene øker

OSLO: Jordbruksavtalen gir 7.800 kroner ekstra per årsverk i landbruket. I tillegg er bunnfradraget redusert med 1.000 kroner, som blir et tilsvarende stort lavlønnstillegg. Dette betyr økte priser for forbrukerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Avtalen har en ramme på 573 millioner kroner, opplyser Norges Bondelag.

Partene ble enig om den nye avtalen natt til lørdag.

- Vi er tilfreds med at det var mulig å oppnå en jordbruksavtale. Det har blitt lagt mye energi i arbeidet med å få en avtale som skulle gi inntektsvirkning for bonden direkte, sier leder Kirsten Indgjerd Værdal i Norges Bondelag.

Økt ramme

Bondelaget opplyser at det er flyttet på 200 millioner kroner i forhold til statens tilbud, noe som gir direkte inntekt til bonden.

- Videre har vi økt rammen med 40 millioner kroner, vi har forhindret gjennomføring av fritt kjøp og salg av melkekvoter, og dokumentasjonskravet til velferdsordningene blir opprettholdt, sier Kirsten Indgjerd Værdal.

Økte priser

Ifølge Bondelaget betyr avtalen at prisene øker i gjennomsnitt med 2 prosent fra 1. november. Totalt utgjør dette 300 millioner kroner.

- Prisene på sau og lam blir økt fra 1. september. Målprisen på melk øker med 7 øre per liter, målprisen på storfekjøtt øker med 50 øre per kilo og for gris 55 øre per kilo, opplyser Bondelaget i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer