Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bøndene får rett til erstatning

Om kort tid vil Stortinget få oversendt et lovforslag som sikrer bøndene rett til økonomiske vederlag for rovviltskader på bufe og tamrein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å lovfeste denne retten, som så langt bare har vært regelfestet, har vært intensjonen siden rovviltmeldinga ble behandlet og stemt gjennom av Stortinget i 1997.

Kommunene overtar

Nå finsliper avdelingsdirektør Pål Vidar Sollie og ekspedisjonssjef i Miljøverndepartementet, Torkjell Ramberg, lovforslaget, som oversendes Stortinget om kort tid.

Sollie vil overfor Dagbladet ikke gå inn på detaljene før politikerne har fått oversendt odelstingsproposisjonen.

Sollie bekrefter at lovfesting av retten til erstatning, samt klargjøring av regelverket for utbetalinger, utgjør en hoveddel av lovforslaget.

Dagbladet kan imidlertid opplyse at man i endringen i lovverket knyttet til erstatning for rovdyrskader, legger opp til å overføre erstatningsbehandlingen fra fylkesmennenes miljøvernavdelinger til de enkelte kommuner, noe rovviltmeldinga åpnet for. Det er etter det Dagbladet forstår et klart flertall for endringsforslagene på Stortinget.

Bøndene jubler

I svært mange tilfeller vil det langt på vei bli opp til bøndene selv, slik de erfaringsvis sitter i kommunenes landbruksnemnder og tilliggende utvalg, å behandle erstatningssakene.

De jubler da også over omleggingen:

- Vi er svært glad for dette. Å overføre erstatningsbehandlingen til de enkelte kommuner, der man kjenner forholdene best, er helt i tråd med våre ønsker, sier generalsekretær i Norges Sau- og Geitalslag, Odd E. Risan fra Oppdal, til Dagbladet.

Kostbart

Han mener mange bønder i dag ikke får dekket sine reelle tap, noe disse endringene kan rette opp.

Paul Granberg i Foreningen Våre Rovdyr mener lovendringen er tvilsom.

- Dette blir bukken som skal passe havresekken. Utbetalingssakene vil bli avgjort av de samme miljøene - og ofte av de samme personene - som har krevd erstatningene. Det har vært en langsiktig strategi fra bøndenes side å få gjort rovdyrene så dyre for samfunnet som mulig, noe de med dette har lyktes med.

Nå har vi snart ikke råd til å ha dem lenger.