LA FRAM TILBUD: Sylvi Listhaug og Staten har i dag presentert sitt tilbud i landbruksoppgjøret. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LA FRAM TILBUD: Sylvi Listhaug og Staten har i dag presentert sitt tilbud i landbruksoppgjøret. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Bøndene fikk tilbud på 3,5 prosent inntektsvekst

Staten legger fram sitt tilbud nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Staten la fram sitt tilbud i jordbruksforhandlingene i dag klokka 12. Etter det Dagbladet forstår får bøndene en inntektsvekst på 3,5 prosent.

Økt målpris Finansieringen skjer ved å overføre 60 millioner kroner i ubrukte midler fra landbruksoppgjøret i fjor.

Det foreslås kutt i overføringer på 250 millioner kroner, og økning av målprisen på 340 millioner kroner.

Forenklinger Landbruksminister Sylvi Listhaug har tidligere varslet kraftige grep for avbyråkratisering av sektoren. I Statens tilbud til bøndene skal det nå være lagt opp til 30 forenklinger av jordbruksavtalen.

En av de viktigste er trolig forslaget om et felles melkekvotetak for samdrift og enkeltbruk på 1,2 millioner liter, tilsvarende kapasiteten til to melkeroboter.

Vinnerne Svinebøndene ser ut til å bli vinnerne i statens opplegg ved at det ikke blir noen økning av kraftfõrprisen.
Sauebøndene skal stimuleres til økt kjøttproduksjon ved at tilskuddet endres fra å ha sau til å slakte sau.

Likt tilskudd Det innføres samme tilskudd over og under 250 dekar for grasproduksjon. Det vil også bli samme tilskudd over og under 800 dekar for kornproduksjon.
Åtte tilskuddsordninger fjernes i sin helhet.

Fjerner Produksjonstaket på 280.000 kroner i maks husdyrtilskudd fjernes. det betyr at det heretter også vil bli gitt tilskudd for bruk med flere enn 50 melkekyr.