Bøndene frir til landbruksministeren med ny Ylvis-parodi

Vet du hva bonden sier?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Når Ylvis-brødrene kan få hele verden til å lure på hva reven sier, må det være mulig å få folk og politikere på å bli nysgjerrige på hva bonden sier.»

Med dette utgangspunktet har Rogaland Bondelag nå laget sin egen parodi på Ylvis-brødrenes kjempesuksess «The Fox».

Og «Kæ seie bonden»-videoen, som du kan se øverst i saken, har allerede blitt lagt godt merke til.

- Vi håpet absolutt på at det skulle bli en populær video, men at den skulle bli så mye delt i sosiale medier som den nå har blitt, så fort, det hadde vi ikke forventa, sier Bente Gro M. Slettebø i Rogaland Bondelag til Dagbladet.

Håper Listhaug vil høre etter - Det bekrefter at vi har gjort en god jobb, og at vi, samtidig som vi la vekt på å lage en humoristisk video, også har med god informasjon. Den setter fingeren på det som er viktig i landbruket, sier hun.

Ideen til parodien vokste dukket første gang opp rundt matbordet til en bondefamilie.

- Så balla det på seg og vi endte med å dikte sang med mål om å sette et positivt fokus på jordbruksforhandlingene, sier Slettebø.

Nå håper de at både landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), politikere og «mannen i gata» hører etter på hva bonden sier.

- Vi ville lage et humoristisk budskap til Listhaug ved å be henne høre på hva bonden selv sier. Vi kjemper ikke bare for gode rammevilkår for oss selv, men som Norges redskap til å lage mat. Det er avgjørende at alle forstår at det ikke bare er snakk om bonden, men om den norske maten.

Vil vise et reellt bilde på norske bønder Slettebø håper nå at videoen kan bidra til å gi et mer reellt bilde på den norske bonden, enn det som ofte kommer fram i debatter.

- I debatter blir en ofte konfrontert med det negative. I videoen vises kontakten bonden har med dyra og produksjonen av jorda. Det er jo det bøndene arbeider med, sier hun.

- Men inntektene må opp. Når hele inntekta skal brukes til nye investeringer på gården, er det ikke leveverdig på sikt. Det er noe av det næringa sliter med.

Det er bøndene Aud Jorunn Egeland, Evy Lode Jonassen, Nils-Olav Bakke, Kristin Spanne Fausk og Jan Jonassen som medvirker i musikkvideoen.

Slettebø forteller at videoen fikk stående applaus på bondelagets årsmøte i Rogaland, og at tilbakemeldinger fra bondenæringa er at de føler den bringer fram et viktig budskap.

- Det er en god bekreftelse på at videoen kan representere hele landbruket, og ikke bare Rogaland eller de som medvirker i filmen. Vi har fått beskjed om at dette er en utrolig god representant for hele landbruket, sier hun.

Mange parodier Norges Bondelag er riktignok ikke de første til å parodiere «The Fox».

Den amerikanske kleskjeden Abercrombie & Fitch og kjendisstylisten Jan Thomas er blant dem som har servert sin vri på den populære låta.

Det var i fjor høst at Ylvis-brødrene Bård og Vegard Ylvisåker ble superstjerner, etter at musikkvideoen til «The Fox» gikk verden rundt.

Brødrene framførte låta på flere amerikanske talkshow og på MTV Awards i Amsterdam. I tillegg vant de Spellemannprisen for «Årets hit».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer