Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bøndene har det bra, men klager likevel

Norske bønder sier de har det bra. De er sin egen herre og liker arbeidet. Likevel klager de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker Kjersti Melberg ved Rogalandsforskning har sett på sammenhengen mellom levekår og livskvalitet. Hun har funnet ut at norske bønder klager til tross for at de selv mener de har det bra.

De fleste jordbrukere er tilfreds med arbeidet, selv om gårdsarbeid er fysisk tungt og oppleves som belastende. Nesten alle fremhever at arbeidet er interessant og variert, at de liker å være sin egen herre og setter stor pris på fleksibiliteten, skriver nettstedet forskning.no.

Samtidig synes bøndene de kommer dårlig ut både når det gjelder inntekt, arbeidsmiljø og sosiale goder hvis de sammenligner seg med andre yrkesgrupper.

- Som sosial gruppe opplever bøndene at de er redusert fra å være en sentral økonomisk, sosial og kulturell maktfaktor til å bli en marginalisert og utsatt yrkesgruppe. Den kollektive misnøyen med levekårene kommer klarest til uttrykk ved det årlige jordbruksoppgjøret, der det som regel er lysår mellom krav og tilbud, sier Melberg.

(®NTB)

BYBRUK: Pløying på Ammerud i Oslo i 1977.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media