Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krise i landbruket:

Bøndene i sør får håndsrekning fra nord

Tørkerammede bønder i sør får fôrhjelp fra nord. Men landbruksminister Jon Georg Dale vil ikke betale.

Bonde Vegard Hykkerud i Alta står klar til å hjelpe kollegene i sør. Foto: Privat.
Bonde Vegard Hykkerud i Alta står klar til å hjelpe kollegene i sør. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / RE I VESTFOLD (Dagbladet): Bonde Vegard Hykkerud på Heimdal gård i Alta innrømmer at han ikke var klar over hvor alvorlig tørken var i sør, før han ble oppring av en desperat bonde.

- Jeg hørte at det var tørke, men jeg så ikke på det som en kjempekrise, sier han til Dagbladet.

Bonden som ringte var fra Lillehammer, 1700 kilometer unna. Han spurte om Hykkerud kunne sende ned rundballer.

- Da var det ikke noe spørsmål, sier Hykkerud.

Nå har flere bønder i nord gått sammen om å få sendt nedover så store mengder med fôr som mulig.

- Nå er det ikke kvalitet, men mengde som gjelder. Så mye som mulig, og så tørt som mulig for å gjøre transporten lettere, sier han.

TØRKE: På grunn av tørke og matmangel må sauebonde Mona Solberg slakte over halvparten av sauene sine. - Det er helt jævlig, jeg føler meg som en bøddel, forteller hun til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Ingen transportstøtte

Onsdag gikk Arbeiderpartiet ut og ba regjeringen garantere for fraktordninger slik at overskuddsfôret kommer dit det trengs. Men landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sier nei.

VIL IKKE BETALE: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøkte tørkerammede bønder i Vestfold torsdag. Men han vil ikke åpne lommeboka. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
VIL IKKE BETALE: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøkte tørkerammede bønder i Vestfold torsdag. Men han vil ikke åpne lommeboka. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

- I fjor måtte bøndene på Vestlandet dekke fôrtransport selv da det var krise der, og det samme for bøndene i Trøndelag året før. Det er naturlig at bøndene dekker dette selv også i år, sier Dale til Dagbladet.

Han understreker likevel at dette kan tas inn i jordbruksavtalen dersom det åpnes for reforhandling av den.

- Det viktige er at bøndene samarbeider og får høstet mest mulig avling. Bondeorganisasjonene gjør et viktig arbeid med logistikken nå, sier han.

OPPLAND: Kristina Hegge mener fôrtransport kan bli dyrt. Foto: Privat
OPPLAND: Kristina Hegge mener fôrtransport kan bli dyrt. Foto: Privat Vis mer

Men å transportere fôr kan bli for dyrt for mange bønder, ifølge styreleder Kristina Hegge i Oppland Bondelag. Det kan koste opptil 40 000 kroner å få fraktet ned en last med rundballer. Alt kommer an på hvor langt det fraktes.

Må slakte dyr

Torsdag skrev Dagbladet om at flere bønder må slakte ned dyr flere år tidligere enn planlagt. Hegge håper likevel de fleste slipper det.

- Det kan være vanskelig og folk kan se litt mørkt på det nå, men det er ingen god økonomisk løsning på sikt, sier hun.

Sauebonde Mona Solberg fra Eidsvoll må slakte mesteparten av dyra om kort tid.

- Jeg kaller sauene for barna mine, jeg har navn på alle voksne sau vi har. Jeg pleier å si at jeg har to typer barn, de på to bein og de på fire. Sauene har forskjellige personligheter, alle sammen. Å måtte sende friske dyr til slakt, det er helt jævlig, sier Solberg til Dagbladet.

Ber om krisepakke

Mandag skal statsråden møte bondeorganisasjonene til et møte om krisen. Men allerede torsdag varsler organisasjonene at det må en krisepakke til.

- Situasjonen spisser seg kraftig til med de værutsiktene som er framover. Med fortsatt mangel på nedbør blir vekstsesongen etterhvert for kort. Det trengs tiltak for å gi hver enkelt bonde handlingsrom til å håndtere situasjonen, sier Lars Petter Bartnes, leder av Norges Bondelag, til Dagbladet.

- Statsråden sammenligner årets tørke med fôrkrisene som har vært på Vestlandet og i Trøndelag de siste årene. Er det sammenlignbart?

- Årets krise er ikke sammenlignbar. Det er ekstraordinært i år på grunn av den ekstreme tørken over lang tid. Store deler av Sør-Norge er rammet, og vi mangler fôrreserver fordi de ble brukt på Vestlandet i fjor. Grovfôrmarkedet eksisterer nærmest ikke lenger fordi det er tomt i nabolandene våre også, sier Bartnes.