AKSJONERER: Bøndene aksjonerer mot landbruksoppgjøret. I dag er det ventet at 3000 bønder fra hele landet vil samles i Oslo for å protestere mot statens tilbud.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
AKSJONERER: Bøndene aksjonerer mot landbruksoppgjøret. I dag er det ventet at 3000 bønder fra hele landet vil samles i Oslo for å protestere mot statens tilbud. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Bøndene inntar Oslo: - Det kommer til å merkes på innfartsveiene

Innfartsveiene til Oslo kan bli preget av mer traktorer enn vanlig i morgentimene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bønder fra hele landet var i går kveld og i natt på vei til Oslo for å markere sin misnøye med regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret. Noen av dem skulle kjøre opptil 30 mil på traktor i mindre enn 40 kilometer i timen, mens andre nøyde seg med å ta buss og fly for å komme seg til hovedstaden, melder NRK.

- Det er ikke noe poeng for oss å lamme hele Oslo, så det blir ikke så mange traktorer som mange hadde lyst til å ha. Men det kommer til å merkes på innfartsveiene, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Neppe traktor-kaos Overfor NTB forsikret Bjørke i går kveld at målet ikke er å skape kaos, og han lovet at trafikken ikke skal påvirkes.

Oslo-politiet mener også at pendlere har liten grunn til å frykte traktorkjørerne.

- Vi forventer at bøndene forholder seg til trafikkreglene og tror dette skal gå fint. Trafikken på mange av veiene inn til Oslo går vanligvis sakte på morgenen, så det vil sannsynligvis ikke ha så stor innvirkning, opplyser avsnitts- og twittersjef ved operasjonssentralen i Oslo politidistrikt, Martin Strand, til NRK.

Appeller Bøndene skal ta oppstilling med traktorene i bakgården til Landbrukets hus i nærheten av politihuset på Grønland og deretter gå i protesttog inn til sentrum klokken 12.45.

Toget vil bestå av bønder og andre sympatisører og skal gå via Youngstorget og Stortorget til Stortinget. Foran Stortinget skal bøndene holde appeller klokken 14. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) skal holde en kort appell.

- Da kan hun få forklare bøndene hva hun mener er så bra med dette oppgjøret, sier Bjørke til NTB.

- Er det fare for at hun blir møtt med tomat- og eggkasting?

- Nei, det er i hvert fall mot vår vilje. Jeg forventer at bøndene tar imot henne på en høflig måte. Vi må kunne være uenig i sak uten at det går utover oppførsel, sier Bjørke.

- Men litt buing kanskje?

- Hvor mye applaus hun får, er helt opp til henne selv, sier Bjørke.

Møkk Overfor NRK bedyrer han at frustrerte bønder ikke kommer til å dumpe lass med møkk utenfor Stortinget.

- Det vil foregå i sømmelige former, sier lederen for Norges Bondelag.

Norsk bonde- og småbrukarlag holder derimot en luke åpen.

- Om det kommer møkkalass utenfor Stortinget eller ei, får dere se tirsdag, lagets leder Ann Merete Furuberg.

Stortinget Tilbudet fra Listhaug som bøndene avslo forrige uke, er ventet å bli sendt til Stortinget for behandling fredag etter statsråd. Næringskomiteen på Stortinget skal deretter ha en åpen høring om oppgjøret tirsdag neste uke.

Bøndene setter nå sin lit til stortingspolitikerne.

- KOMMER TIL Å MERKES: Innfartsveiene til Oslo - som allerede går sakte om morgenen - kommer til å bli preget av mer traktorer enn vanlig i morgentimene.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- KOMMER TIL Å MERKES: Innfartsveiene til Oslo - som allerede går sakte om morgenen - kommer til å bli preget av mer traktorer enn vanlig i morgentimene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- På Stortinget er det flertall for enn annen jordbrukspolitikk enn den regjeringen vil ha, og jeg forventer at stortingsflertallet holder seg til sin politikk, sier Bjørke til NTB.

Bøndene: 52 prosent - Listhaug: 23 prosent Bondelagets forventning er at Stortinget sender tilbudet tilbake til Listhaug med beskjed om at det må forhandles videre og med klare føringer.

Et flertall av de spurte sier de støtter bondeorganisasjonenes ståsted i jordbruksforhandlingene. To av ti gir sin støtte til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), viser meningsmåling.

52 prosent av de spurte svarer at de støtter bondeorganisasjonene mest. 23 prosent støtter Listhaug mest, viser en meningsmåling som Respons har laget for avisene Bergens Tidende, Adresseavisen og Stavanger Aftenblad.

Halvparten av regjeringspartienes egne velgere støtter Listhaug mest.

Intervjuobjektene har også fått spørsmål om hva de synes om bøndenes aksjoner.

Langt flere støtter aksjonene enn de som tar avstand fra virkemidler som eggblokade, melketømming og kjør-sakte-aksjoner med traktorer, viser målingen.

44 prosent støtter bøndenes aksjoner. 36 prosent gjør det ikke.

Listhaug har ikke ønsket å kommentere målingen.

(NTB)