Bøndene kan bli nødt til å låse inn kunstgjødsel

Myndighetene vil ha strengere kontroll med kunstgjødsel etter 22. juli.

GJØDSLING: Bøndene kan bli nødt til å låse inn kunstgjødsel.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GJØDSLING: Bøndene kan bli nødt til å låse inn kunstgjødsel. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter terrorhandlingene 22. juli i fjor ble rutinene for salg av kunstgjødsel til privatpersoner skjerpet, men reglene for håndtering, oppbevaring og tilsyn med kunstgjødsel er som før. Dette kan nå endre seg, skriver Nationen.

Det er bestanddelen ammoniumnitrat (nitrogen) som gjør kunstgjødsel effektivt. Dette er også et råstoff for bomber.

Ressursgruppe DSB har satt ned en ressursgruppe bestående av blant annet representanter fra gjødselprodusenten Yara, salgsleddet Felleskjøpet og Bondelaget for å utarbeide et nytt og strengere regelverk.

- Intensjonen med hele forordningen er å hindre at stoffet kommer på avveie. For å oppnå det må vi se på om det bør være ekstra sikringstiltak. Oppbevaring og tilsyn vil være en del av forslagspakken, sier avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB.

Einar Myki, leder av Bondelaget i Hedmark, der Breivik leide en gård der han lagde bomben som gikk av i regjeringskvartalet, mener at å kreve bygging av sikre kunstgjødselslagre vil gi urealistiske utgifter for norsk landbruk. Han tror heller ikke at det vil garantere mot at kunstgjødsel havner i gale hender.

- Den som absolutt vil ha tak i gjødsel av illegale grunner, vil få tak i det selv om det er innelåst, sier han.

Oppsyn Om kunstgjødsel skal oppbevares inngjerdet eller at det er nok å kreve at det skal være under oppsyn, er et av spørsmålene DSB må finne svar på.

Hagehaugen understreker at det er viktig å få til en løsning som gir god sikkerhet i alle ledd.

I november i fjor ble en EU-forskrift for behandling av ammoniumnitrat innført i Norge. De nye reglene innebærer forbud mot å omsette ammoniumnitrat med 16 prosent eller mer nitrogen fra ammoniumnitrat til andre enn profesjonelle brukere.

(NTB)