Bøndene mistet en sau hvert eneste minutt

Forrige beitesesong mistet bøndene 1444 sauer hvert døgn - men det er ikke rovdyrene som har hovedskylden for sauedøden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For norske sauebønder er rovdyrene angivelig den største trusselen mot næringa. Men realiteten er at bare en fjerdedel av de totale tap kan tilskrives rovdyrene. Under siste beitesesong var tapet gjennomsnittlig 1444 sauer per døgn - det vil si en sau per minutt. 1100 av sauene har gått tapt uten at rovdyra er inne i bildet. Dette er kalde fakta som går fram av bøndenes egne oversikter over sauetap.

For beitesesongen 2000 ble det gitt rovdyrerstatning for 31948 sauer. Det totale tapet var på 130000 dyr.

I underkant av 100000 sauer forsvinner og dør av andre årsaker enn rovdyr.

Fagsjef i Norges Bondelag, Bjørnulf Kristiansen, innrømmer åpent at de enorme tapene representerer et stort problem for næringa.

Han innrømmer også at den påståtte ulvetrusselen har vært betydelig overfokusert. De aller største sauetapene har man fremdeles i vestlandsfylkene, vårt eneste område uten store rovdyr.

- Vi mener at rovdyrskadene er underestimert i denne oversikten, men dette forklarer ikke alt. Det er klart at vi må se på driftsformen, sier fagsjef Bjørnulf Kristiansen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer