Bøndene nagler KrF

Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag føler seg sviktet av KrF etter WTO-avtalen og tror partiet mister flere kjernevelgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  KrF blir naglet her. Et kutt på 20 prosent i overføringen til jordbruket er dramatisk. Jeg hadde ikke ventet mer av Jan Petersen og Høyre. Jeg hadde derimot ventet mer av KrF, som har vært forankret i bygdemiljøene. De har proklamert at de skal ta vare på småskalalandbruket, men når det ender slik, mister de all troverdighet. Noen bør sove svært dårlig i KrF nå, sier generalsekretær i Småbrukarlaget, Geir Grosberg.

I går plasserte en ny meningsmåling KrF nede på et historisk bunnivå med 5,5 prosent. Med et slikt valgresultat, ville partiet tapt ti mandater.

Det er vel kjent at partiet taper kristne velgere til Frp på grunn av Israel-politikken, nå må de kjempe om distriktsvelgerne.

Feil Fedon-kur

-  Vi er svært skuffet over at Høyre greier å presse KrF slik at de blir med på denne avtalen. WTO-avtalen er en dårlig avtale for distriktene og jordbruket. Vi har tidligere følt at KrF og Venstre har vært garantister for primærprodusentene. Vi har mange KrF-velgere i våre rekker, sier Bjarne Undheim, leder i Norges Bondelag.

Valgforsker Frank Aarebrot mener KrF har et stort identitetsproblem.

-  WTO-avtalen bidrar ikke til å lette situasjonen for KrF. De kjemper mot Sp om distriktsvelgerne, men vi ser at i næringspolitikken må de gi seg for Høyre. Og Venstre er jo Høyre light, sier Aarebrot.

-  Det hjelper kanskje ikke at Bondevik profilerer seg som bryllupsprest, bryllupsgjest, fotballentusiast og tilhenger av Fedon-kuren?

-  Det ville nok vært lurere om Bondevik sa noen trøstens ord til småbrukerne på Vestlandet, enn å snakke om Fedon-slankekuren sin. At han profilerer seg på slike ting burde ikke være nødvendig når han er landets statsminister. KrF må bestemme seg for hvilken side de står på i norsk politikk. De er et sentrumsparti, men sentrum er ikke lenger noe alternativ. KrF lider sterkt under regjeringssamarbeidet med Høyre, det koster å ha Bondevik ved roret. KrF har mange kjernevelgere i distriktene på Vestlandet og Sørlandet å ta vare på.

Står på

-  KrF har stått på for norsk landbruk, og WTO-avtalen er ennå ikke ferdigforhandlet, det er derfor altfor tidlig å trekke en konklusjon slik bøndenes organisasjoner gjør, sier stortingsrepresentant for KrF, Lars Rise.

-  Vi mener det fortsatt er mulig å opprettholde et levedyktig jordbruk over hele landet. Den linja Bondelaget ga sin støtte til i Cancún, er den som fortsatt føres, og vi har nå faktisk fått til mer, sier Rise.

Han avviser at KrF har et kommunikasjons- og identitetsproblem overfor sine kjernevelgere i distriktene og de kristne miljøene. Vi kan ikke utforme vår politikk ut fra meningsmålinger om hva som lønner seg, men ut fra hva vi mener er rett, sier Lars Rise.

SLANK NOK: KrF og Kjell Magne Bondevik taper kristne kjernevelgere til Frp, og risikerer nå å miste velgere i distriktene, på grunn av WTO-avtalen. Her fra Olavsfestdagene.