BER DEM TREKKE STØTTEN: Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, ber KrF og Venstre trosse regjeringen og hjelpe bøndene.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BER DEM TREKKE STØTTEN: Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, ber KrF og Venstre trosse regjeringen og hjelpe bøndene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Bøndene setter sin lit til KrF og Venstre

Norsk Bondelag satser på at KrF og Venstre bryter stortingstradisjon og trosser regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eggpakkerier i Levanger, Trondheim, Roan, Lena, Hå, Klepp, Stavanger, Ski og Rakkestad ble rammet av bøndenes eggblokkade fra klokken 5 torsdag morgen. Dermed er samtlige eggpakkerier rammet.

Og samtidig som bøndene blokkerer eggpakkeriene, har Norges Bondelag bedt sine medlemmer å hamstre egg fra butikkene. Bondelaget oppfordrer i tillegg medlemmene om å få sine venner til å gjøre det samme.

- Denne aksjonen vil nok vare en stund, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, til Dagbladet.

- Har dere en opptrappingsplan?

- Nå er det egg som fokus. På tirsdag skal vi ha en stor markering i Oslo. Hva som skjer ellers får vi se etter hvert.

Satser på Stortinget Tirsdag ble det kjent at det ble brudd i jordbruksforhandlingene, og siden da har det vært flere protestmarkeringer i hele landet.

Regjeringen tilbyr bøndene først en økning på 150 millioner kroner fra i fjor, noe som bare er en tidel av bøndenes krav til ny landbruksavtale. Da forhandlingene brøt, hadde staten økt tilbudet til rundt 250 millioner kroner, får Dagbladet opplyst. Uten at det hjalp.

- I statens siste tilbud var det dessuten betydelige kutt i budsjettoverføringene til landbruket, i tillig til en strukturendring som blant annet ville medført at tre av fire melkebønder ville komme dårligere ut. I tillegg ville nærmere 80 prosentt av alle kornbøndene komme dårligere ut. Et tilbud som medfører at norske bønder får minus i inntekt sammenlignet med andre grupper, kan vi ikke akseptere, sier Bjørke.
 
Uten et nytt tilbud vil verken Bondelaget eller Norsk Bonde- og Småbrukarlag gå tilbake til jordbruksforhandlingene, der døra ifølge landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) står vidåpen.

- Når statens forhandlingsleder sa at dette var deres siste tilbud, må vi forholde oss til det. Men hvis staten ombestemmer seg, så stiller vi selvsagt opp, sier Bjørke.

Bruddet innebærer at regjeringen vil gå til Stortinget med en proposisjon basert på statens tilbud. Dette vil bli lagt frem for Stortinget 23. mai, fortalte statens forhandlingsleder Leif Forsell. Deretter må Stortinget bli enige om et nytt tilbud til bøndene i løpet av juni.

- Har du tro på et bedre utfall dersom dette blir avgjort i Stortinget?

- Jeg forventer at Stortinget vedtar et oppgjør som stortingsflertallet kan stille seg bak.

- Da vil vel regjeringens støttepartier, KrF og Venstre, langt på vei avgjøre. Har du tro på at de vil trosse Listhaug?

- Jeg oppfatter dem som partier som er mer opptatt av å sikre norsk matproduksjon framover.

Det er tradisjon for at Stortinget vedtar regjeringens tilbud ved brudd. Dersom KrF og Venstre bryter denne tradisjonen, vil det svekke forhandlingsinstituttet, hevder flere. Også regjeringskilder har påpekt dette overfor Dagbladet.

- Vi er opptatt av å verne forhandlingsinstituttet. Men samtidig kan ikke ha et forhandlingsinstitutt som brukes til å gi en mindretallsregjering blankofullmakt i landbrukspolitikken. Det må praktiseres slik at stortingsflertallets politikk blir satt ut i live, sier Bjørke.

- Jeg oppfatter det slik at en del nå skyver forhalingsinstituttet foran seg. 

- Ikke mål å skape eggkrise 17. mai Norgesgruppen sier til NRK at butikkene har sikret seg i forkant av 17. mai, og tror konsekvensene av bøndenes eggblokade blir liten på nasjonaldagen.

- Dette vil få lite konsekvenser for 17. mai. De fleste butikker har sikret seg, og tatt inn ekstra. Men på sikt kan det få konsekvenser, sier Bård Gulltvedt til NRK, som er direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt hos Norgesgruppen.

Til Dagbladet sier Bjørke at bondelagets mål ikke har vært å skape eggkrise 17. mai. Han viser til at bondelaget har varslet aksjonen i god tid før 17. mai, slik at folk har hatt anledning til å sikre seg. Målet har snarere vært å skape oppmerksomhet rundt norsk matproduksjon og matsikkerhet, forteller han.

- Vi satser på det blir tomt for egg en del plasser, slik at folk kanskje må gå innom flere butikker for å finne egg. Slik at en gjerne må tenke seg om, om sammenhengen mellom vilkårene for norsk matproduksjon og tilgangen på norskprodusert mat. Skal vi ha norsk mat i hyllene, må bøndene ha gode rammevilkår. Det er ingen selvfølge, sier Bjørke.

EGGERØRE: - Denne aksjonen vil nok vare en stund, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, til Dagbladet om bondeorganisasjonens eggeblokkade. 
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
EGGERØRE: - Denne aksjonen vil nok vare en stund, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, til Dagbladet om bondeorganisasjonens eggeblokkade. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer