Årlig forsvinner det anslagsvis 100000 sauer og lam på beite, uten at rovdyr er inne i bildet. Det utbetales rovdyrerstatning for i gjennomsnitt mellom 30000 og 40000 sauer.
Fra og med år 2000 har Landbruksdepartementet gjennomført en praksis som tillater bøndene bare å oppgi de som angivelig er tatt av rovdyr. Unntatt av rev, som av uklare årsaker falt ut av statistikken da de store rovdyra, bjørn, ulv og jerv, ble fredet i 1973.
Det vil si at det i dag anslagsvis forsvinner mellom 100000 og 140000 sauer, uten at det finnes noen særskilt oversikt over dette. Vel å merke av andre årsaker enn rovdyr.
Strategi
- Dette må være et ledd i en langsiktig strategi for å henlede all oppmerksomheten mot rovdyrtapene. Samtidig skyver man fokus bort fra driftsformen, som altså sørger for at 75 prosent av tapene skyldes andre årsaker enn rovdyr, sier informasjonsansvarlig i Foreningen Våre Rovdyr, Viggo Ree, til Dagbladet.
Førstekonsulent Per Finset i Landbruksdepartementet forklarer den fjernede statistikken med mangelfull økonomi.
- Dette er utrolig. Bare i subsidieoverføringer gis denne næringen årlig 1,7 milliarder kroner, sier Ree.
- Utover dette kommer rovdyrerstatningene. Bøndene er pålagt å oppgi eksakt hvor mange sauer de slipper på beite om våren. Det må selvsagt være like enkelt å telle dem etter beitesesongens slutt, mener han.
Millionerstatning
I fjor ble det totalt utbetalt 43 millioner i rovdyrerstatninger for sauedrap. Året før var tallet 48 millioner.
- Av klart saklige grunner ville det vært svært gunstig å ha totaltapet med i statistikken, sier seksjonssjef Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning til Dagbladet.