Bøndene skjuler sauetap

Sauebøndene har sluttet å oppgi totaltapet av sau og lam under beitesesongen. Nå oppgis bare tap forvoldt av rovdyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Årlig forsvinner det anslagsvis 100000 sauer og lam på beite, uten at rovdyr er inne i bildet. Det utbetales rovdyrerstatning for i gjennomsnitt mellom 30000 og 40000 sauer.

Fra og med år 2000 har Landbruksdepartementet gjennomført en praksis som tillater bøndene bare å oppgi de som angivelig er tatt av rovdyr. Unntatt av rev, som av uklare årsaker falt ut av statistikken da de store rovdyra, bjørn, ulv og jerv, ble fredet i 1973.

Det vil si at det i dag anslagsvis forsvinner mellom 100000 og 140000 sauer, uten at det finnes noen særskilt oversikt over dette. Vel å merke av andre årsaker enn rovdyr.

Strategi

- Dette må være et ledd i en langsiktig strategi for å henlede all oppmerksomheten mot rovdyrtapene. Samtidig skyver man fokus bort fra driftsformen, som altså sørger for at 75 prosent av tapene skyldes andre årsaker enn rovdyr, sier informasjonsansvarlig i Foreningen Våre Rovdyr, Viggo Ree, til Dagbladet.

Førstekonsulent Per Finset i Landbruksdepartementet forklarer den fjernede statistikken med mangelfull økonomi.

- Dette er utrolig. Bare i subsidieoverføringer gis denne næringen årlig 1,7 milliarder kroner, sier Ree.

- Utover dette kommer rovdyrerstatningene. Bøndene er pålagt å oppgi eksakt hvor mange sauer de slipper på beite om våren. Det må selvsagt være like enkelt å telle dem etter beitesesongens slutt, mener han.

Millionerstatning

I fjor ble det totalt utbetalt 43 millioner i rovdyrerstatninger for sauedrap. Året før var tallet 48 millioner.

- Av klart saklige grunner ville det vært svært gunstig å ha totaltapet med i statistikken, sier seksjonssjef Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer